duminică, 14 august 2016

Un fals generalizat

M-am plictisit să văd cum toată lumea enunță un fals. Ana de Bourbon-Parma nu a fost niciodată regina României, ci principesa consoartă a regelui Mihai. Nu a fost încoronată niciodată, l-a cunoscut pe Mihai în exilul său londonez, s-au căsătorit în Grecia. Nu cunoștea limba română, nu avea cetățenia română, a ajuns în România prima dată (din câte știu) în 1992. Probabil că ar fi ajuns regină dacă lucrurile ar fi fost normale, dar întrebarea ce se cuvine pusă este: l-ar mai fi cunoscut atunci pe Mihai? În România aproape totul e o manea și se înțelege aiurea, chiar și raportarea la regi. Iar asta e poate mai trist decât moartea.

Când îi aud pe unii că monarhia în România începe de la Carol I, îmi dau seama ce trist e acest popor să îi direcționeze în prezent memoria și istoria indivizi de teapa lui Liiceanu și Boia (Mari români, mai țineți minte exercițiul acela de manipulare de acum câțiva ani în care Carol I a ieșit mai important decât Mihai Viteazul? Dumnezeule mare!) Monarhia e foarte veche în țările române, domnitor (domn) însemna împărat, Al. Ioan Cuza însuși era împărat (similar lui Napoleon al III-lea!), unul mult mai bun decât Carol I, incomparabil mai bun. Despre ce vorbim, poate despre dinastia străină (deși nu prima străină), în niciun caz despre monarhie. Desigur că această dinastie a făcut și lucruri extraordinare, dar nu prin regi (cu excepția lui Carol al II-lea), mai degrabă prin regine, dacă nu cumva (foarte probabil) le-au făcut strict politicienii de excepție din perioada interbelică.

În aceste zile în care Principesa Ana de Bourbon-Parma, soția lui Mihai Argeșanu, a fost înmormântată în necropola regilor României, aproape toată presa (scrisă și tv) a afirmat că a fost regina României. Merita aceast loc de veci prin alianță, nicidecum pentru că ar fi fost regina României. Nu a fost. În numele adevărului istoric și al credibilității presei, cer acelora care veghează la păstrarea curată a audio-vizualului să supună comisiei de etică aceste falsuri livrate ca știre și să le sancționeze corespunzător. Dumnezeu să o odihnească în pace pe Principesa Ana de Bourbon-Parma!

Niciun comentariu: