joi, 25 august 2016

De ce nu voi dona pentru "Cumințenia pământului" niciun ban

Încep prin a spune că nu voi dona niciun ban pentru achiziționarea de către statul român a vreunei sculpturi a lui C. Brâncuși, întrucât această campanie de promovare mi se pare agresivă și patetică. Se străvede în ea disperarea potentaților purtați, via icr-uri și cultură direcționată politic prin toată Europa, că le fuge mălaiul. Miroase a asta, nu a patrimoniu, mai ales când vezi campania cu Victor Rebengiuc, om de nădejde, precum și alții, din aceeași tabără exclusiv, mulți dintre ei împomelniciți în piesa trupei Taxi, Despre Smerenie. Altfel, de ce atâta disperare? Gestul patriotic de a o fi cumpărat integral, cu banii jos de la buget (oricum ai noștri), ar fi fost o reparație morală. A îndoi acest vin cu o chetă publică nu e altceva decât propagandă de nivel înalt, pentru intelectualii ușor de păcălit, mai apropiați de patriotardism decât de patriotismul real.

Oare greșesc dacă citesc în această agresivitate o sabotare a donării de bani către Catedrala Mântuirii Neamului? O deturnare de imagine care să devină deturnare de fonduri à donner? Nu prea cred că mă înșel. Campania Bisericii Ortodoxe Române a fost una civilizată și cât se poate de neostentativă. Și acolo sunt bani de la stat, și aici sunt. Numai că statutul e altul: în timp ce Brâncuși e un artist vaccinat și care se descurcă singur pe piața de artă (l-au refuzat comuniștii din anii 50, se folosesc de el ca ghioagă comuniștii lui Iohannis/Cioloș, acum), Catedrala Mântuirii Neamului e un edificiu de utilitate publică, unul care se face o dată pe secol (totuși, cam de multe secole capitala noastră nu are unul!) și care reprezintă poporul român dincolo de indivizi și gusturi. 

Statutul e altul încă dintr-un punct de vedere, cel al simbolului punctual. Brâncuși nu e și nu trebuie să întrunească un consens național, e un artist independent și mare, cota lui e validată tocmai de efortul făcut de colecționar sau de pinacoteca națională să o răscumpere, nu de iluzia participării fiecărui om. E un alt tip de simbol, să-i spunem privat și cu aură. În schimb, Catedrala Mântuirii Neamului are rolul de a sărbători faptul că am putut fi împreună de 100 de ani aproape toți românii la un loc, după secole de chin și zbucium. A le opune e o formă de transfer care vizează o deturnare a naționalului prin național. E un paradox pe care mulți nu îl pricep. Cine le-a opus? Nimeni, firește, că s-ar fi trezit cu sacul gol băieții deștepți și supa populară a securismului umblăreț. Dar oare faptul că ele se petrec în același timp și una dintre ele (campania pentru Brâncuși) e disperată și face eforturi ostentativ-suplimentare, ce denotă? Nu cumva chiar asta?

De aceea am decis, printre altele, să donez Catedralei Mântuirii Neamului toată suma rezultată din vânzarea volumului Marielnic urmat de 33 de Variațiuni pe teme din Priepealele lui Filothei de la Cozia. Nu sunt un habotnic, nici măcar religios nu știu dacă sunt, dar depozitul de adevăr al poporului român și al sufletului românesc se află în Biserica Ortodoxă Română (asta după ce primul președinte marxist post'89, Klaus Iohannis, a ratat gestionarea acestui adevăr). În gândirea numerelor mici, catedralei i se opun spitale potențiale. De ambele e nevoie, în egală măsură (deși spitale noi nu am văzut încă, dincolo de lozincă). În gândirea numerelor mari, însă, trebuie să avem în vedere perspectiva creștinismului românesc, ca artă imunitară a trupului totuși tânărului nostru stat, mai ales acum, când Europa se va islamiza galopant și violent. Putem rezista prin ce avem fundamental și mai drept al nostru: ortodoxia, dreapta credință. Dacă occidentul ar fi rămas ortodox, nu cred că ar fi avut astăzi problemele pe care le are. Ambițiile umane l-au transformat în altceva și, sub fală, i-au distrus sistemul imunitar. Noi încă îl avem. Iar acest fapt e esențial. Trebuie să avem, însă, și privirea lucidă, să știm deosebi adevărul de încercările de sabotare a lui. Chiar și atunci când ele se fac prin lucruri corecte (prin corectitudinea politică, desigur) sau atunci când, din întâmplare, se petrec în același timp. Cred că ar fi cazul să ieșim din capriciul personal de a ne displăcea cum se comportă preoții (generalizăm, nu?) și învechita (de 2000 de ani) Biserică, făcând ceea ce se cuvine făcut: o catedrală care nu își face campanii disperate, ci care acționează firesc, în firescul românesc dintotdeauna, sintetizat în cea mai recentă sută de ani.

Există o gașcă simbolică de indivizi pe care, eu personal, nu îi cred, la orice mi-ar face reclamă, chiar și la pastă de dinți. Ei cred că Dumnezeu iubește lemnul și spațiile mici, ei mi-l vând pe Brâncuși, ei (și mai ales cei din spatele lor) se plimbă peste tot în interesul numai de ei știut. Pe unde văd tripleta Mircea Cărtărescu, Oana Pellea și Victor Rebengiuc (plus alții, desigur), intuiția îmi spune că ar trebui să mă gândesc să merg exact în cealaltă parte. Nu am înceredere în oamenii aceștia, orice ar emite în afara actului lor artistic propriu-zis. M-am lecuit cu ei demult, chiar dacă, pe felia lor, sunt buni. Miros a ceva ce vine de la răsărit. Dar nicidecum a lumină, ci a contralumină (ceea ce și fac). Nu le-a ieșit pasența legată de cântecelul celor de la Taxi, au creat o concurență privată catedralei. Nu e (nici măcar) inițiativa privată despre care vorbea cândva, cu umor,  I.L. Caragiale. E, mai degrabă, genul de diversiune despre care gândea, fără umor, V.I. Lenin.
Un comentariu:

Ai vrea Tu spunea...

Faceti atata circ pentru o sculptura care nu ajuta pe nimeni la nimic. Adica parlamentarii aia imputiti se scalda in bani, dau cu milioanele de euro intr-o parte si-n alta (banii nostri) si altii nu au ce manca, sau unde pune capul, sunt miii de oameni bolnavi in spitale mai nou am vazut o stire ca cica intr-un spital nu aveau bani pentru injectii pentru sterilizarea bebelusilor si ii lasa in mizerie si suferinta..i omoara pur si simplu.
Bai frate eu nu am nimic cu Brancusi dar sa fim seriosi, la cati bani au perlamentari...la cat ne-au furat cumparau 10 cumintenii si le ramanea bani desii tara are datorie de miliard de euro dar cine-i din nou de vina? unde s-au/ se duc baniii nostrii? dc nu avem nici macar un sfert din salarul mediu din tariile medii (nu pun olanda suedia germania uk) (1 mie de euro :4 trece de salarul minim pe economie frate... asta e nesimtire... de ce oameni ca Isarescu nu-si declara venitul lunar? de ce oameni ca Iliescu inca traiesc? de ce la TV e promovata din ce in ce mai mult prostia (canalele romanesti only) gen 'Cumintenia Pamantului" care vezi doamne ca e amea, de zici ca mi-ar dao mie personal de zici ca m-ar scapa de cancer sau ar salva bolnavii din spitale =))))) ba a inebunit lumea de-abinelea cand am sa vad "Oamenii din Romania sunt fratii mei- Donati acum pentru Saraci, Pentru cei Bolnavii din spitale; Pentru Educatia din Romania " ca sa dam si celor saraci dar cu minti sclipitoare sau celor din spitale o sansa la viata si poate chiar schimbare ca viitori nostrii copii sa evolueze , si pentru cei care vin la putere sa nu se mai gandeasca doar la ei insusi si sa devenim si noi un stat cu principii si valori recunoscute in toata lumea si ca oamenii cu talente si valoare morala , stiintifica si creativia sa fie recunoscuti si ajutati sa aduca tara unde ar trebuii sa fie...alfel o sa se duca tara de rapa.....si nu din cauza ca nu avem oameni capabili ci din cauza NEPASARII SI EGOISMULUI/ZGARCENIEI care a corupt omul de la cel mai mic grad pana la ultimul si a ajuns prostia sa fie promovata... manele tigani smecheri parlamentari popi etc. si se mai mira lumea de ce o luam in jos....Sa nu uitam ca majoritatea valorilor nu doar din romania ci din toata lumea, au fost oameni simpli , modesti si saraci care nu au fost luati in seama doar dupa moartea lor s-a pus pret ca si in acest caz cu Constantin Brancusi.