duminică, 8 noiembrie 2015

După, deci din cauza

Preşedintele României a spus un lucru foarte necinstit în momentul demisiei lui Victor Ponta. Şi anume că a fost nevoie să moară oameni pentru ca domnul Ponta să demisioneze, după principiul simplist după, deci din cauza. Acum, însă, a fost nevoie de 45 de morţi ca preşedintele să facă mult mai puţin: să meargă în piaţă. Nu într-o piaţă care îi era ostilă, ci dimpotrivă, favorabilă până la tandreţe, lucru bizar şi totuşi evident.

A ajuns, a făcut un duş de mulţime de o jumătate de oră şi a plecat. A făcut duşul după întâlnirile cu reprezentanţii (mă rog!) pieţei. Mulţimea se vede, astfel, adaos la propria ei reprezentare. A mimat, practic, un dialog şi aşa tardiv. Cu toate acestea, nici măcar consilierii lui nu demisionează.

Despre gafele instituţiei prezidenţiale din ultimul timp, de la comunicate scrise riscant şi până la afişarea pe facebook a drapelului ţării având culorile inversate (cu roşul la lance), sentimentul de improvizaţie şi amatorism e mai la el acasă în funcţia prezidenţială decât era diaspora în propriile ambasade în noiembrie 2014. Dacă principiul latin post hoc ergo propter hoc e valabil într-un caz, trebuie să fie neapărat şi în celălalt.

Niciun comentariu: