sâmbătă, 28 noiembrie 2015

Cotroceni, fără recepție de Ziua Națională

Nici nu mă mai chinui să scriu prea mult despre păpușa de lemn numită Iohannis. Spun doar că este un gest incalificabil ca președintele României (și ardelean, dacă cumva contează!) să nu ofere la Cotroceni recepția dedicată Zilei Naționale a României, de 1 Decembrie, afirmând că o retrage în memoria celor morți în clubul Colectiv și în atentatele de la Paris. Numai într-o judecată strâmbă ca a dumnealui poți stabili o legătură între cele două evenimente. Acceptând, la rigoare, că incendiul și atentatele sunt băgate la grămadă, ca niște purtătoare de morți vrac, ce au ele a face, totuși, cu Ziua Națională astfel încât nu fie sărbătorită? Morții din Primul Război Mondial nu contează? Chiar e nevoie să căutăm cifrele reale ale celor care au murit atunci pentru realizarea României Mari? Probabil că președintele României (le Petit?) se informează asupra istoriei țării sale exclusiv din ultimele eseuri lejere în care Lucian Boia susține, stupefiant aproape, că morții primului război au fost degeaba întrucât Transilavnia oricum ar fi venit în componența Regatului României și fără jertfa lor. Nu discutăm despre Boia, dânsul poate scrie orice aberație dorește. Discutăm despre președintele României, care e condus strict de ONG-uri și de consilieri care nu au nicio treabă cu idealurile acestei țări. Ci numai cu o realitate obraznică a interesului strain.
 
Acest fapt mă îngrijorează cu atât mai mult cu cât, la Paris, președintele Hollande aduce tocmai ideea națională în discuția despre atentate, se zbate din răsputeri pentru imagine și pentru gesturile simbolice ale republicii hexagon (ce n-ar da să fie acum 14 iulie!). Cu demagogie sau sinceritate (ori ambele) se apropie de poporul său, președintele de stânga având un comportament de dreapta, iar cel de dreapta practicând un marxism edulcorat și convenabil. Nu îl bănuiesc pe președintele Iohannis de cultură politică. Dar de ONG-uri nici nu mai e nevoie să îl bănuiesc. De la întâlnirile cu reprezentanții pieței și până la desantul Cioloș, lucrurile merg destul de răspicat în această direcție.

Normal că în fața lor, în fața obrazului spre Germania, Iohannis trebuie să pară o imitație dârză, dar nu în sensul util în care Al. I. Cuza îl imita pe Napoleon al III-lea, ci în felul ciudat în care încerci din răsputeri să te imiți pe tine, tu de fapt neexistând. Un model numai bun pentru subalternii de caracter: RATB anunță că stațiile de tramvai și autobuz Pasajul Mărășești vor purta numele Colectiv, evident, spre pomenirea incendiului. Oricum, tot se interzice fumatul în locurile publice și nici tutun autohton nu prea mai e. Preferam demagogia exercitată asupra istoriei. Ea cel puțin o includea și lăsa loc discernământului de care e atâta nevoie.

Niciun comentariu: