miercuri, 14 octombrie 2015

Solidaritati bizantine

Am citit cu atentie ce s-a scris pana acum despre cazul Radu Aldulescu, cum Manolescu, om rau si span, nu il mai lasa sa saza in casa. Nu pot fi banuit ca sunt in barca lui Manolescu, cel putin daca se citesc textele mele privind Afacerea prezenteista, cum am numit-o. Dar vreau sa fac cateva precizari pentru mai junii scriitori nevaccinati si care sar cu gura a solidaritate, exact ca pe centura.

In primul rand , scriitorul a locuit o vreme intr-o redactie a unei reviste a uniunii (Viata Romaneasca, parca), a fost prin urmare ajutat sa nu stea pe drumuri. In mod normal, nu se locuieste intr-o redactie de revista, indiferent de statutul ei. A fost ajutat. Acum nu mai poate fi. Sau nu mai vrea uniunea sa il ajute asa, nestatutar. E dreptul ei. Doar ca stilul romanesc e acela de a incepe sa crezi ca ti se cuvine. Si cand mai ai si interes la uniune, sa cada ca sa te pui tu in loc (tu generic), manipularea e doar o chestiune de practica. Si nici macar nu e a ta. Dar tu taci. Oricum, nu trebuie sa spui nimic. Dar, ca in romante, tu taci...

Radu Aldulescu e, fara indoiala, un scriitor valoros. A primit acum cativa ani premiul Augustin Fratila pentru roman. 10. 000 de euro. (Nimeni din Romania nu merita 10.000 de euro pentru un roman. Absolut nimeni.) I-a papat, treaba lui, au fost banii lui. Dar chiar sunt scriitori care mor de foame in tara asta si carora nu li se da nicio sansa macar sa viseze la 10. 000 de euro. Daca nu ar fi avut parte de premii, de drumetii ICR pana la saturatie, as fi plans ca Radu Aldulescu nu are unde sa stea. Asa, nu pot. Nu orice solidaritate e solidaritate. Unele sunt numai instrumentalizarea unei lovituri de uniune. E adevarat ca Garbea si Chifu sunt niste slugi, nu incape indoiala. Doar ca, daca ma duc maine la uniune si cer casa fiindca nu am, nu imi da nimeni. Si nimeni nu va protesta, fie ca sunt eu, fie ca e altul. Valoarea e criteriul sau spatiul locativ ? E bine sa ramana in ceata care dintre cele doua. Ca sa o folosim cand pe una, cand pe alta. Muncitoreste, stahanovist.

Trebuie sa isi mai poarte omul si singur de grija. Nu e, totusi, problema uniunii ca tu nu ai unde sta. Solidaritatea, in cazul de fata, ramane o simpla stupiditate in forma si, in fond, embrionul unui Gore Pirgu colectiv.

Niciun comentariu: