luni, 21 septembrie 2015

Spectrul care (ne) bântuie

O să vă spun foarte sincer că nu îmi place deloc ce se întâmplă în România, din câteva puncte de vedere. Când am scris articolul despre faptul că au inventat pur și simplu o Zi a limbii române pe 31 august iar pe cea a limbii au numit-o a culturii (ca să disocieze limba de etnic) aproape nimeni nu mi-a băgat articolul în seamă deși ar trebui să ne dea de gândit pentru că e destul de grav (aici e articolul: http://darieducan.blogspot.fr/…/exista-cu-adevarat-o-zi-lim… ). Acum observ altceva pe fondul marxismului de nouă tulpină care a ocupat colonia numită România (generalizat, practic 90 la sută din ce îmi vine pe facebook din Ro, chestiuni culturale, edituri proaste care încurajează autori nuli, coruri de poeți ca să se piardă vocea individuală, artiști plastici mulțumiți că pictează trenuri în Gara de Nord, gunoi mediatic, până la urmă; să mai spun? sunt tone!) . L-am numit așa pentru că tot din Marx vine și se numește corectitudine politică. Marxism (în cromatică) și profit (în fond). Așa văd eu lucrurile (desigur, simplific enorm aici cele scrise mai pe îndelete în articole (unele chiar în Pentru o artă imunitară). Observ prezidiul instituțiilor românești (nu are legătură cu ministrul Culturii, care, întâmplător, are parte de aprecierea mea). Mă uit doar atât, la stema României în fundal. Până nu demult, stema conținea și culorile tricolorului. Acum nu. Stilizăm, stilizăm, ok, dar aici e o chestiune de modificare a heraldicii, lucru care nu știu dacă e chiar permis (vreun ziarist mai zelos ar putea cerceta). Din nou, aceeași chestie, despărțirea tacită a stemei de steag. Astea sunt lucruri cu care nu te joci (și nu trebuie să fii naționalist ca să nu te joci, ci doar lucid!) Stema României pare aici un biet logo de multinațională. Linkurile guvernului și ale președinției sunt scrise în limba engleză, ca într-o colonie de ordin prim. Mai ușor, deci, cu steagul. Stema e mai mult o ștampilă aici. Să mai spun că nu poți să stilizezi așa ceva în așa fel? Nu, nu se mișcă România din loc. Dar nici nu e Franța. Sunt destul de îngrijorat de lucrurile astea pentru că le văd zilnic. Și ele înseamnă același lucru. În diferite grade de manipulare. Filme sociale date ca fiind istorice (Aferim!), cărți de critică. Să mai spun? Din păcate cred că România va fi mai marxizată ca în anii 50, pentru că atunci, existând obligativitatea, toată lumea mima. Acum, vine pe nesimțite. Și băieți, fete, literați iau numai cromatica lui Marx, adică instrumentele, nu și beneficiile sociale reale (care în Franța, de pildă, se văd. Iar în România nu. Și nici n-or să se vadă!). Să reflectăm puțin la acest marxism de nouă tulpină! Mai ales că valurile acestea migratoare au rolul de a slăbi reflexele naționale minime.
P.S. Încă o dată, atrag atenția că nu despre ministrul Ionuț Vulpescu e vorba, dumnealui fiind chiar unul dintre oamenii luminați din acest guvern. Doar s-a întâmplat să remarc în această fotografie. 

(Sursa foto: https://www.facebook.com/ionutvulpescu.ro/photos/pb.757155141064687.-2207520000.1442864662./855461437900723/?type=1&theater)

Niciun comentariu: