duminică, 30 august 2015

D.R. Popescu, 80

Adevărul e că suntem prea ocupați.

Fiecare în parte. Și toți, global. Stăm în rinichii facebook și producem urină mentală.

Când e să citim un scriitor contemporan, o facem doar în cadrul modei sau pentru că autorele e abțibild politic. Îl felicităm pe Mircea Cărtărescu pentru al 51-lea premiu anual, dar uităm complet, de pildă, că un prozator de primă mână și un foarte bun dramaturg, D.R. Popescu, a împlinit, recent, 80 de ani. 

Aș vrea ca pe adânc-premiatul să îl felicităm o dată mai puțin. Și să vedem și realitatea încă în viață.

Ceva nu e în regulă cu apucăturile noastre de a deveni propagandiști cu voia în marxismul de zi cu zi al facebook. Nu a zis nimeni că D. R. Popescu a fost un sfânt. Totuși, cel puțin câteva proze ale lui sunt printre cele mai bune scrise vreodată în literatura română. Și câteva romane. Și ceva dramaturgie.

Suntem prea ocupați. Numai că suntem ocupați în sensul unui receptor căzut din furcă.

La mulți ani, D.R.P.!


Un comentariu:

Nicolae Scarlat spunea...

Absolut de acord cu Dumneata! D.R.P este și va rămâne o imensă și incontestabilă valoare a literaturii române. Să-i dorim multă sănătate și să-i recitim scrierile. Funcțiile-i lumești nu i-au minat scrisul. Ne-a prilejuit multe spectacole importante, mie și colegilor întru ale regiei de teatru. Am montat în 1978, la Galați, ”Rugăciune pentru un disc-jockey”, un spectacol care s-a jucat mai bine de zece ani...