miercuri, 24 decembrie 2014

3 carți

Dintre noile cărți care mi-au parvenit, doresc să fac referire la trei, pe care vreau să le recomand. Nu lipsit de o bucurie onestă.

1. Mariana Marin, Scrisoare deschisă, Editura Casa Radio, 2014

O necesară recitire a acestei poete speciale, în egală măsură divinizată de unii și uitată complet de alții. Selecția nu e pe măsura valorii de ansamblu a operei poetei dar, ținând seama de faptul că acestea sunt poemele care se bucură de o înregistrare radio, ale căror înregistrări sunt pretextul acestei însoțiri, textul rămâne spontan în selecție precum o creație la cald. Selecția capricioasă ne-o reînvie pe Mariana Marin. Uneori mai mult decât vocea.

2. Nicolae Manolescu, Literatura română pe înțelesul celor care citesc, Editura Paralela 45, 2014

Un compendiu necesar al Istoriei critice, suport al unor ușoare mutații sau nuanțări de canon, în fond o carte agreabilă pe care profesorii de limba română din liceu o pot citi pentru a scăpa de o anumită inerție didactică. Cartea nu e lipsită de mici inserții anecdotice, favorizând cititorul nespecialist și explicându-i, uneori cu geniu, esențe greu clarificabile. O carte a unei anumite treceri din izolaționismul criticii spre cititorul simplu.

3. Cleopatra Lorințiu, Pălăria de pai, Editura Eikon, 2013

Un roman agreabil, chiar frumos, și care se citește cu plăcere. Un roman biografic și nu doar atât, dar în care există o anumită frazare rece a scriiturii care însoțește biograficul și care echilibrează posibila infuzie de sentiment, lăsând acțiunea să se desfășoare fără a putea fi prezisă. Sentimentalul și cerebralul sunt cuplul de subtext al cuplului de paratext (biografic) omolog celor două personaje centrale. Un teritoriu complex în toată simplitatea.

Niciun comentariu: