joi, 9 ianuarie 2014

Bancomatele de lapte

I-au alungat pe țărani din piețe, să nu mai vânză lapte, că de acolo apare vânzoleala. Să nu mai vândă nimic. Că au sticlele murdare. Că e laptele infectat.
 
De sute de ani au sticlele murdare. I-au înlocuit cu un aparat, cu un fel de concubină a mulgătoarei pe care au băgat-o înainte. Apeși pe un buton și curge laptele.
 
Nu sunt pentru o societate forțat patriarhală, nu am o viziune coșbuciană asupra lumii, uneori mi se pare ușor desuetă chiar și cea blagiană. Și totuși!
 
Au omorât și ultima redută. Pe amărâtul acela găurit de vârstă care mai că își vindea albul ochilor în sticlele alea. Ca să ne plimbăm peste tot în normele civilizației cu coșulețul ante-supermarketizat.
 
Raptul a ajuns până jos de tot. Ce politică socială e asta? Uneori mi-aș dori să existe un partid comunist funcțional pe scena pluripartinică în România, dezbărat de trecut, ca să umilească demagogii acestei așa-zise stângi. Și care să lase țăranii în piețe.
 
Puteau exista în paralel foarte bine țăranii, să vândă lapte, bancomatele de lapte la locul lor (al lor?), în orașe, cu un mic parapet de protecție, să nu se vadă pinul atunci când vrei să mulgi.
 
Dar nu, a trebuit făcută politica sclaviei supreme. Și, laptele acesta, în numerar, bine controlat și securizat, va  fi poarta noastră spre o civilizație fără sticle murdare, ci plină toată de pahare berzelius și erlenmeyer. Sau, în orice caz, de un lapte știut fir cu fir, în spatele unei vaci cronometrate.
 
S-a adeverit un vers puternic al lui G. Bacovia, e numai bun de replică la alungarea țăranilor cu lapte, din piețele vilane "De la sate la oraș/au trimis țăranii,- corbii."

Un comentariu:

CreareSite spunea...

interesant articolul ;)
tot laptele smuls proaspat de la vaca e cel mai bun ;)