sâmbătă, 30 noiembrie 2013

De ce 1 Decembrie?

Pentru că am fost prima dată toți românii împreună fără porniri politruce, partinice. Sinceri și cu educația de acasă, aia veche.
 
Pentru că deși ziua națională era 10 mai, cel mai mare rege al României, Ferdinand, a înțeles că e necesară o încoronare simbolică la Alba Iulia. Și chiar una de facto. Câțiva ani mai târziu.
 
Pentru că, în epoca noastră, e prima dată când avem o zi națională nu a formei, ci a fondului. În rest am avut zile naționale ale formei de conducere, nu ale consensului identității naționale, 10 mai, 23 august etc.
 
Pentru că am înțeles să fim împreună dându-le minorităților mai mult decât ni s-a dat nouă în cadrul imperiilor și mai mult decât exista oriunde în Europa acelei perioade. Ba am mai avut și puterea să eliberăm Budapesta. Lucru care nu ni se va ierta.
 
Pentru că o perioadă de timp am fost o țară normală.
 
Pentru că e cea mai puțin echivocă dintre sărbătorile noastre.
 
Pentru că nu raportezi ziua națională la cum e vremea afară, decât dacă ești cretin.
 
Pentru că se încearcă din toate părțile o deromânizare flagrantă în numele unei europenizări care înseamnă cu totul altceva. Și da, de aici din Apus, mă întreb, ca Nae Ionescu, dacă această Europă chiar există.
 
Pentru că sper să avem diplomație bună și care să suplinească politicul.
 
Pentru că există o linie de mari poeți ai unității naționale: Mureșanu, Eminescu, Coșbuc, Goga, Păunescu, Alexandru.
 
Pentru că originalitatea o vrea fiecare (atât în interpretare cât și în istorie) dar nu totdeauna are în fața ei temei.
 
Pentru că nu cred în Transilvania altundeva decât în componența României. Independența ei e o lașitate.
 
Pentru că tot tradițional îți privești mama, chiar dacă e cea mai bună prietenă a ta, chiar dacă mergeți la cumpărături împreună. Sunt relații în firea lucrurilor cu care e o greșeală să fii sofist.
 
Pentru că a existat Astra.
 
Pentru că nu-ți poți downloada o țară proprie de pe net.
 
Pentru că a existat Avram Iancu.
 
Pentru că dragostea de țară e firească. Poate fi timidă sau extravertită. E o chestiune de temperament, nu de valoare.
 
Pentru că e frumos o dată pe an să arborezi tricolorul și să vezi cum se schimbă modele în jurul lui dar el rămâne același.
 
Pentru că îți imaginezi cam cum ar fi trebuit să fie Crăciunul anului 1918, la gura unui foc, măcar într-o casă de dascăl.
 
Pentru că deși ar putea fi și alte sărbători de adus în prim-plan, toate sunt supuse manipulării istorice, mai puțin 1 Decembrie, care nu are doctrină. Și e cea mai substanțială.
 
 
(Și pentru că mie nu mi se vor ierta toate acestea.)

Niciun comentariu: