marți, 10 septembrie 2013

Alegeri pentru un munte mic

Am vrut să întreb dacă Uniunea Scriitorilor are vreo poziție oficială față de Roșia Montană. Dar mi-e rușine. Nici pe hartă nu are poziție. E călduț sub dărâmături. Nu e un interlocutor. Are alte treburi acum.
 
Se candidează la teoretica ei președinție. Nicolae Manolescu versus Dan Mircea Cipariu. Corneliu Leu a fost scos din joc, fie din principiu, fie doar pentru a ne afla în momentul postrevoluționar al alegerilor din turul 2 al anului 2000, când catastrofa era a alege între Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor. Fără a-l compara direct pe vreunul dintre candidați cu animalele politice numite, deși între unii sunt clare înrudiri de genom, departajarea e de același nivel. Și imposibilitatea scriitorului de a alege.

Nicolae Manolescu are o operă de prim critic literar după G. Călinescu, dar preț de două mandate nu a făcut nimic pentru condiția scriitorului român. Mai mult, a pierdut sediul central al Uniunii, lucru pe care nici Mircea Dinescu, în anii grei de după revoluție, nu l-a reușit. S-a reușit sub președinția lui Nicolae Manolescu.

De cealaltă parte, Dan Mircea Cipariu e un poet care nu se poate bucura de anvergura lui Manolescu, în schimb se poate bucura de ubicuitate și de dăruire, e adevărat, nu totdeauna necondiționate și pentru toată breasla, dar pare un accent ceva mai viu în fraza dărâmată a scriitorimii. Așadar, a alege președintele uniunii e, acum, o situație cam ingrată. Un soi de exerciții fonetice sub dărâmături care doar par a identifica urme de viață, nu a le și salva.

La alegerile anterioare, candidatura lui Nicolae Breban a creat o concurență puternică și firească. E un curaj pe care îl are Dan Mircea Cipariu, acela de a candida la președinția USR, iar din partea lui Nicolae Manolescu doar încă o tomnatică despodobire de caracter.

Cred că generația noastră merită șansa pe care și-o poate da singură. Deocamdată asta avem, nu putem trăi și funcționa într-un interimat perpetuu, nici într-un cumul de funcții până peste groapă.

Niciun comentariu: