miercuri, 7 septembrie 2011

Tocmelile democraţiei

Ştim foarte bine că democraţia vine la pachet cu mii de tiranii mărunte şi sâcâitoare. Nu e nici pe departe un sistem perfect. Una dintre aceste tiranii e că nu se dau IP şi drept de a avea calculator pe baza unui IQ minim. Nu toţi imbecilii şi retardaţii ar avea acces să comenteze orice. Unde nu e pricepere nu trebuie să fie părere.


E un stil al nostru românesc de a nu ne conveni nimic, după ce am stat 50 de ani cuminţi ca pluşul în păpuşi. Acest stil se observă lesne. În momentele de după o bucurie naţională, că o merităm, că e tardivă, ce mai comntează, bucurie e: meciul cu Franţa: mediocru, a încăput în stadion cum ai cumpăra nişte cartofi de la piaţă, să nu vii cu plasa goală. Desigur, îi mulţumim Franţei că ne e mereu cloşcă de pe la Cuza încoace şi nu ne lasă chiar de-a flendura prin sens. Să îi mulţumească şi oficialii, că i-a scos din mizeria cu biletele vândute şi cu meciul anterior anulat.


Avem stadion, îl inaugurăm cu fast şi falduri de steag tricolor. E într-adevăr frumos. Marcel Pavel cântă, admirabil muzical, dar falsificând textul imnului, omiţând strofa în care se face referire la împăratul Traian. E atât de meschină această omisiune voită, ca să nu se înţeleagă politic prezent numele, încât cred că e semnul unui stalinism prin antistalinism. Exact cum se vorbea despre banii falşi în trecut, putem vorbi acum despre acest gest: şi-a dat arama pe faţă, aruncând evenimentul într-un provincialism în genul hai să nu cântăm strofa asta că vine şeful de la judeţ!


Până la urmă ce e mai grav? Că a modificat imnul sau că l-a direcţionat politic( crezând, cu minte mică, doar el/ei că e o aluzie ce, de fapt, nu e)? Nu demult, la meciul de box al lui Bute cu Mendy, Andra a modificat şi ea textul imnului( trebuie să spunem din start că nu toată poezia lui Andrei Mureşanu e declarată imn, ci numai câteva strofe!), dar modificările ei au fost minime şi de bun simţ, chiar lingvistice, să nu uităm că textul nu e unul contemporan şi patina lui paşoptistă îl face greoi, soarte pentru soartă, să dăm dovezi în lume în loc de să dăm dovezi la lume etc. Deşi un imn e intangibil prin valoarea sa de simbol şi însăşi vetustimea sa trebuie respectată - patina e chiar istoria acestei ţări, stilistic vorbind şi chiar concret! - modificările Andrei nu au fost deranjante, au trecut, de altfel, nesesizate.


Acum, însă, provincialismul se vede mai tare ca oricând. Numai în vremea dictaturilor se scoteau bucăţi care nu conveneau din cântece, dar niciodată din imn. Desigur, Ceauşescu a modificat versurile imnului scris de Porumbescu, le-a făcut socialiste. Marcel Pavel le-a modificat făcându-le băsiste tocmai prin conotaţie. Păcat că nu îşi merită vocea. E şi penală această joacă a muzicianului, vorba prietenului meu Dan Tănasă. Oedip, când şi-a scos ochii, i-a pus, de fapt, în lumină.


Prostia pe bază de IP e mai mocirloasă decât gazonul meciului, aproape arhetipal, transplantat istoriceşte dintr-o frescă de la Călugăreni. Comentacii suferă că Marcel Pavel a interpretat imnul şi nu Nicolae Furdui Iancu sau Sofia Vicoveanca. Aici cearta nu e între antici şi moderni, nici între naţional şi universal, ci între prostie şi normalitate. Într-o ţară care prin chiar textul imnului se revendică mai cu seamă din cultura Romei decât din descendenţa dacică e cam greu să nu cazi în provincialism aducând un cântăreţ de muzică populară să cânte imnul. Dar sunt convins că nu a stat o ceată de gânditori la o masă cu două seri înainte să facă planuri din cuţite şi pahară.Aşadar vorbim despre cultură nu despre natură. Acesta e, în fond, textul imnului nostru, un elogiu făcut culturii, nu naturii. Între timp, cultura ne-a devenit natură. L-am aşteptat pe Marcel Pavel să ni-l trimită pe Andrei Mureşanu la Şcoala de literatură Mihai Eminescu din anii 1950, să înveţe ceva carte, la fel de fraudulos cum a fost şi acea şcoală botezată cu numele pe care îl are.


După Moscova, l-am aşteptat pe Marcel Pavel să ne cenzureze imnul. Am decăzut rău de tot. Şi nici măcar în iad nu mai e Dante. Şi lui i-a trimis Marcel Pavel înştiinţarea de evacuare. PDL se extinde.
Darie Ducan

4 comentarii:

Anonim spunea...

esti incult dante a coborat in infern nu in iad

Darie Ducan spunea...

Nu ştiu cine dintre noi e incultul dar am o mare bănuială. Mai cercetează unde a coborât Dante. Îţi doresc să ajungi acolo.

Anonim spunea...

da am cercetat dante a coborat in infern

Darie Ducan spunea...

Dacă ai cercetat tu m-ai lămurit. Poate afli că "iad", în română, vine din "hades", deci e acelaşi lucru, vorba lui Puya, băi inteligentu-le!