vineri, 8 octombrie 2010

Pentru că noi, cu toţii, ne tragem din Levantul!

http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-o-nedreptate-908350.html

Finalul articolului mi se pare magistral, plecând de la evidenţa operei, aceea că M. Cărtărescu e un scriitor mai mare ca Herta Muller. E nuanţabil, e discutabil, dar nu înturnabil.

5 comentarii:

Sorina spunea...

"Cărtărescu e un scriitor mai mare ca Herta Muller"
Limba romana impune in constructia comparativului de superioritate si al celui de inferioritate utilizarea adverbului "decat". "Ca" se foloseste doar in construirea comparativului de egalitate.
Asadar, corect romaneste ar fi fost " Cartarescu e un scriitor mai mare decat Herta Müller".
Cat in ceea ce priveste afirmatia, nu stiu daca "mare" e cuvantul potrivit, ci "altfel". Opinia mea. Nu militez nici eu pentru H.M., dar aceasta afirmatie este doar o parere si, ca orice parere, e supusa privirii subiective.

O zi buna!

Darie Ducan spunea...

Sorina,

Avem amândoi dreptate. "Ca" şi "decât" au aici aceeaşi valoare şi sunt la fel de corecte. Tonul cam oţărât nu îmi prea place pentru că e ca şi cum mi-ai spune că nu e corect "zăpadă", ci "nea". Şi în construcţiile sintagmatice sau, cum e cazul, frazeologice, "decât" nu e singura opţiune.Greşit ar fi fost " mai mare ca şi", de exemplu.

În ceea ce priveşte faptil că nu ar fi mai "mare", ci "altfel" se poate să ai dreptate, am şi spus că discuţia e nuanţabilă şi sunt multe lucruri care ar conta. Nu am fost expeditiv, ci rezumativ.

Mulţumesc de trecere, te mai aştept. Numai bine.

Sorina spunea...

Conform tuturor regulilor limbii romane, "ca" se anexeaza adverbului de egalitate, pe cand "decat" este anexat celui de inegalitate. Si acum vin cu argumentele necesare:
http://dexonline.ro/definitie/dec%C3%A2t
sau:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Adverb
Forma utilizata de tine este o forma popular raspandita si inteleasa ca atare, insa, din punct de vedere lingvistic, este incorecta. "Mai mare ca si" este acelasi tip de greseala.
Aceeasi problema o au si nemmtii, la ei adverbul e la fel construit ca si in limba noastra si si ei cad in acelasi pacat.
Nu m-am otarat, dar ma gandeam ca era de asteptat sa folosesti forma corecta. Nu am avut intentia de a te pune in umbra. Era o simpla observatie. Poate am eu un mod de exprimare prea direct, uneori. :-)

By the way: nici "nea" n-as zice. Zic "omat" ;-) :-D ... ca sa-ti descretesti fruntea...

O seara linistita la Bucuresti!

Darie Ducan spunea...

Inţeleg foarte bine ce spui dar tot nu ai dreptate.Poţi să îmi aduci şi tratatele academiei, deşi le respect mă bazez pe intuiţia mea care nefiind exclusiv academică, ci şi academica, e mai largă. Îmi dai dreptate când spui ca e o forma de popular si vreau sa iti spun ca forma de popular nu e o greseala, e doar neliterara, asta daca nu cumva imi contabilizezi stilistic textele.

ionu spunea...

Darie a stii sa scrii e elementar inainte de a te apuca sa scrii literatura. Esti un jegos ordinar.