vineri, 30 iulie 2010

Hoitul lui Ceauşescu - brand de ţară

Impotentul Minister al Turismului se chinuie proverbial de la revoluţie încoace, în toate formele în care a existat, să scoată la mezat imaginea Românichii, ţărişoara dintre Dunăre, Carpaţi şi Şpagă. Prin logo-uri, imnuleţe, pixuri, balonaşe. Foarte mulţi bani se cheltuiesc pe frunze şi alte elemente tari în dungă.

Cine să vină pe plaiurile Românichii noastre triste când pe lângă un logo de nici un minut măcar durată toate televiziunile arată(nu e vina lor, cum spune Băsescu, ci, evident, a guvernelor de tot felul!)că nu avem drumuri, că la mare avem peşti veninoşi ce ne prind de puţă copiii, că an de an inundaţii bărbieresc Moldova deşi o vrem sauvage, că în loc să profităm de Dracula căutăm să dăm explicaţii că n-ar fi fost chiar aşa sângeros.

Nici levantini nici nemţi nu ne place. Noi suntem români iar asta nu implică decât daci şi romani. În rest avem portbagajul genetic pur, nu am cărat în el niciun cadavru decât lapte de pasăre. Am stat pe loc 2000 de ani ca să vină conţopista Udrea să descalece în formă şahistă de L, a la PD-L. Nu?

Care e imaginea României în lume? Ceauşescu. Am putea să fim mai senini, mai calmi când vorbim de comunism, să nu ne mai îngurguţăm ca nişte liberali sadea şi să încercăm să facem bani şi din asta de la turişti, cum se făceau în RDG imediat după căderea Zidului când amintirile, insignele, carnetele valorau turistic mărci bune.

Noi am mutat în douăzeci de ani acel zid în noi, l-am respirat cutanat, o fi fost sub formă de cremă Nivea, nu ştiu, dar îl avem în noi mai mult decât când exista.

Da, ne complicăm cu frunze tăiate la câini străini, ăia ce poate au mâncat din chiar creierii unei alte Elene, au şi ele o ciclicitate obsesivă la noi şi, atenţie, nu li se mai zice Ileana!, îmbrăcăm "ienicerii" chinezilor în Ştefan cel Mare ca la teatrele ieftine de bâlci, pe foarte mulţi bani, ai noştri, că bani europeni nu înseamnă o abstracţiune cum, de pildă, e competenţa clasei noastre politice.

Da, Ceauşescu e brandul nostru de ţară, blestematul brand de ţară sau numiţi-l anatemă dacă doriţi, el e, oriunde în lume spui România ţi se zâmbeşte spunândi-ţi-se "Ceauşescu", "Ceacescu", "Ceauecu" sau alte logouri sub care am trăit vreme bună. Bună, vorba vine. Ceauşescu e brandul nostru de ţară şi ar trebui exploatat în special în lumea extraeuropeană, ca să nu o numesc a treia, unde dictatorul a avut relaţii diplomatice de invidiat şi de care ne-am putea bucura astăzi, pentru că, în legăturile cu acele state timpul trece altfel decât în relaţiile intercontinentale ale Românichii unde totul are o turaţie ameţitoare şi unde cam toţi ştiu ce ne poate pielea.

Dar cum să faci turism cu amintirea tătucului? Să jigneşti sicofanţii? Să nu iei în seamă faptul că aproape jumătate dintre votanţi, din păcate, conform unui sondaj de opinie recent l-ar vota, dacă ar candida astăzi pentru preşedinţie, pe Ceauşescu? Turism cu lumea a treia? Turism cu lumea arabă?. Da, sigur că da. Are dreptate sportivul de stânga care pozează în militar de dreapta, Mazăre, zicând că aceşti turişti ar cheltui de zece ori mai mult ca un european în România.

Când unul dintre puţinele simboluri, din păcate unul care ne doare, şi pe drept cuvânt, e Ceauşescu, ce facem noi? Îl deshumăm la cererea familiei, îl fotografiem ca un paparazzo tâmpit şi morbid şi îi dăm ciolanele să facă turul televiziunilor după 20 de ani? Da, asta facem. Na, că nu bulăneşte gagicile prin Cuba! Atât ne mai rămâne să zicem, în chiloţăreala noastră dâmboviţeană fugind cu pozele hoitului său prin televiziuni, cu mânuţele lui, devenite mici, cu care ne-a condus, cu care a ţinut sceptrul fascinându-l pe Dali, care s-a declarat român.

Hoitul lui, acea fotografie macabră şi, am impresia, ilegal publicată, e brandul nostru de ţară. Eventual la pielea lui descompusă lipită de oase să fi venit o duduie microfonistă înţepată împingându-i microfonul în fojgăiala putridă zicând atât:- Tov. preşedinte, ăă, cum comentaţi? Visit Romania!

Darie Ducan

3 comentarii:

Anonim spunea...

Darie, de ce nu iti vezi tu de poezie unde esti exceptional? De ce te incurci cu trantorii astia?

Darie Ducan spunea...

Anonim,

Imi vad si de poezie. Daca m-ai citi constant ai sti si poate ti-ar prinde bine.

Anonim spunea...

Ma dezamagesti din ce in mai des.