sâmbătă, 17 aprilie 2010

De acord cu Herta Muller

Herta Muller a declarat, pentru EUobserver,aflată la Bruxelles pentru a-şi prezenta volumul Respiraţia sacadată(Atemschaukel), criticând naivitatea occidentalilor în ceea ce priveşte perversiunea noastră de a nu ne vindeca, poate inconştient, câtva şi voit, din simplism :

"O mulţime de oameni care au lucrat pentru Securitate se află acum în poziţii înalte, fără ca acest lucru să deranjeze pe cineva. Nu e un lucru important pentru societate. Aceşti oameni au câştigat atâta influenţă încât au reuşit să repună în funcţiune vechea reţea de putere, în care toţi se cunosc şi se servesc între ei. În România, dictatura trăieşte a doua viaţă. Fără ideologie. Fără socialism”, .

Pentru ultima frază s-au scandalizat unii tineri scriitori, mirându-se. Ei bine, eu de ei mă mir. Nu e aşa? Nu există o nouă dictatură fără ideologie în România, ca o dictare fără gură? Ca o vomitare pe care trebuie să o notezi? Acesta e patriotismul, să poţi să fii contra tuturor pentru că îi iubeşti, riscând să fii înjurat, e un masochism al destinului pe care îl ignoră cei ce cred că ţinta e Traian Băsescu. El oricât de dictator ar vrea să fie nu are stofă de dictator şi fibră de eunuc. Vedem bine cum în afara ţării ar trece cel mult servant. Dar nu la asta se referă, direct, Herta Muller, ci la întreaga societate românească. Aşadar, să nu mai sară pe ea păpădiile venale ale preşedintelui, nu despre el e vorba.

Desigur, când eşti tânăr şi primeşti destule sinecuri literare, când eşti un răsfăţat pentru că, probabil, răsfeţi, nu mai vezi la fel de bine lucrurile. Dacă între două avioane schimbate nu vezi continuarea dictaturii, mai rea pentru că nu vezi duşmanul, nu înseamnă că ea nu există. E un fel de addenda la dictatură şi chiar peste. Sunt trist că tineri scriitori, şi nu orice scriitori, vor temperarea prozatoarei Herta Muller pentru că afectează imaginea României. Nu le-aş dori decât stricarea imaginii şi de către ei cu un Nobel. Atât.

Darie Ducan

Niciun comentariu: