luni, 15 februarie 2010

Observaţie la prefeţele BPT

Jurnalul Naţional publică, cu apreciabilă însemnătate, renăscuta colecţie Biblioteca pentru toţi, într-un alt format şi axat numai pe literatura română, deja de tomuri bune. Dincolo de faptul că recapitulează un vis frumos, uitat de mulţi, literatura noastră, cu texte concrete, că se repun în circulaţie cărţi însemnate şi aproape necitite, se trece şi la o altă etapă în viaţa literară contemporană, se reînnoieşte critica. E un lucru admirabil şi pe care nu pot să nu îl observ.

Toate aceste cărţi au prefeţe noi, studii ce ţin loc de prefeţe şi păreri avizate din lumea literelor bucureştene şi din lumea scriitorimii de la noi, evident, întrepătrunse. Dar ele nu sunt semnate de critica veche, cu care ne-am obişnuit, de critica devenită la rândul ei clasică, ci de nume noi, de tineri sau, în orice caz de oameni cu gând tânăr. Mi se pare remarcabil şi bine gândit.

Există şi prefeţe semnate de Dan C. Mihăilescu, de Eugen Simion, de Nicolae Manolescu, de Dinu Flămând, de Liviu Papadima, dar şi ale talentaţilor Paul Cernat, Angelo Mitchievici, Răzvan Voncu, aşadar e corectă şi echilibrată instanţa, nu e excesiv de întinerită, nesigură, ci suficient de echilibrată cât să fie de lungă durată.

Deşi colecţia e una frumoasă şi importantă inclusiv prin puterea tirajului, mare, la nivel diacronic cred că e mai importantă pentru prefeţele ei. Acolo se află noutatea notabilă. După cele 200 de titluri cred că adunarea tuturor prefeţelor într-o carte ar fi un important pas, subiectiv, pentru critica românească. Ar fi o istorie critică întinerită şi de forţă a cărţilor literaturii române. Poate chiar mai călinesciană decât altele, dat fiind faptul că e o istorie de valori.


Darie Ducan

3 comentarii:

Elvis spunea...

Foarte buna observatia. Ai dreptate.

Anonim spunea...

Darie sora mea imi spunea o data cum te tine minte intr-o casa de cultura ticsita de oameni cum recitai doina lui eminescu acum multi ani asa e?

Ionut

Darie Ducan spunea...

Elvis,

Salut.

Ionut,

Am recitat-o de multe ori. Da, c est moi!