duminică, 13 decembrie 2009

Ofensiva cărţilor proaste

Vă mărturisesc, nu mai suport! În fiecare an, când se face inventarul sufleţelului fiecărei gospodine care vrea mai mult de la nasul ei, hop-ţop trebuie să îşi publice o plachetă de versuri, că ele nu tipăresc cărţi, ci plachete, bune de pus în budoar, printre tocăniţe şi cremele anticelulitice, bune de dat vecinelor pe stradă şi de organizat o masă între prieteni unde sarmalele sunt prozodic mai bine îndesate decât strofele şleampete şi sub orice critică de proaste.

Dar acest fapt social e vechi, tot cuconetul scria poejioare încă din perioada romantică, numai că nu apărea cu ele în lume, dar acum nu au nici măcar decenţa propriei lor prostii. Orice fomeie se vrea bardă, bardissimă, barditoare. Dacă nu am intra pe un tărâm argotic şi care ar putea leza sufletele de vioară am continua deplasarea bardei nu spre istoria literaturii, ci spre gâtul nostru, nu-i aşa? sec şi uscat.

Versuri de patos, cu luntrea vieţii, cu iubiri şiropoase şi pa-steluri uitate de pe vremea lui Moş Ion Roată, trebuie aplaudate şi aruncate în lume. Aşa se scrie literatura, domnilor, cu nulităţi insistente. Ei da, ce să spun! Plachete florale, petalifere, de sedus bărbaţii trecuţi de 50 şi care vor o coană poetesă,pentru simplul motiv că intim preferă gogonelele după beţia iscată ca să nu le vadă. Evident, ele, abandonate, neatinse de la descoperirea focului, se retrag suspinând în creaţie, dacă ele nu cumva cred că s-o fi scriind creeaţie.

Editorii trebuie să trăiască şi ei: celulitoasa varsă banul lipomos şi ei mai trag un tiraj de bezele putrede. Coana poetesă, bună ziua, poftiţi, luaţi loc, lângă domn primar, sau călăriţi-l, e vremea rozelor ce mor. Se umplu librăriile de durdulii netalentate din care vorbesc hormonii învinşi. Maţul bărbatului ideal se pune pe butuc. Trece prin mintea lor Făt-Frumos fără sculă, cu placheta lor rulată lung, ca ţigările de foi. Mi se pare mie că şi pe la Casa Albă s-au citit poejelele durduliilor slabe. Slavă Domnului că mai face cineva şi imagine bună României. Inexistenţa!

În fiecare an primesc astfel de broşurele pe care le arunc cu zecile. Sunt atât de proaste încât mă gândesc că singura bogăţie coborând la nivelul lor ar fi petrolul. Aşteptăm Istoria literaturii cazace de la origini până în prezent. Cu teama totuşi că oricum ar fi prezentul, aceste specii în origini nu se întorc. Nu mai încap.

Darie Ducan

8 comentarii:

Anonim spunea...

@ Darie,
mi-a zis cineva ca la un curs undeva ai spus Cu bufonul presedinte, Romania inainte. E adevarat?

Darie Ducan spunea...

Si e altfel?

Anonim spunea...

darie,ce rost isi au cuvintele pe lume?
imi poti da o definitie?
multumesc
ioana r.

Darie Ducan spunea...

Ioana R,

Ce rost au sau ce rost isi au? Daca folosesti reflexiva nu iti pot raspunde pentru ca nu sunt un cuvant.

cornel spunea...

apropo de apetitul romanului de a scrie, am gasit asta pe un blog
ce zici :
duminică, 22 noiembrie 2009
Sexul cel de toate zilele.
Am citit recent “AFORISME asupra inţelepciunii in viaţă “ de Arthur Schopenhauer tradusă de T. Maiorescu care ii scrie si prefaţa unde noteaza despre filozof urmatoarele lucruri: “Idealist in toată puterea cuvântului, Schopenhauer nu găseştealtă fericire omenească decât în contemplarea artelor frumoase şi altă menire decât in cea mai desăvârşită abnegaţiune.Din această îndoită convingere, susţinută de un spirit liber de orice prejudecăţi sociale, religioase şi naţionale, se explică particularităţile lucrării sale literare, care au surprins mai mult pe cetitorii cei de rând: sarcastica biciuire a convenţionalismului societăţii moderne, batjocorirea filozofiei oficiale de pe catedre, despreţul pentru nivelarea democratică şi […]” [ALTELE].

Poate introducerea a fost puţin cam lungă, dar vroiam să-l cunoasteţi cât de cât pe prietenul meu Arthur.Ideea e că am citit in această carte scrisă de el o chestie foarte interesantă despre “Onoarea femeiască”, bibeloul care odată atins, dispare ireversibil.De ce credeţi că toţi ciulesc urechile la subiectul “cine cu cine s-a futut”?De ce fetele despre care se ştie ca au făcut sex sunt etichetate “curve de către toţi, inclusiv de către fetele care ar plăti ca să fie futute?De ce băieţii “jmecheri” le privesc ca pe nişte gunoaie ca apoi să se masturbeze gândindu-se la ele?Păi domnul Schpenhauer zice in felul urmator(prin cuvintele mele): Până in epoca modernă, femeile cereau de la bărbaţi tot ce le trebuia, fiindcă ele nu prea aveau drepturi, putere, minte...etc. pe când bărbaţii, de la adam până azi, primul lucru pe care îl vor şi îl pot obţine numai de la femei(în condiţii de normalitate) este SEXUL!
După câteva sute sau mii de ani, femeile s-au prins in sfârşit că trebuie să profite de acest lucru şi prin el, să aibă şi ele parte de bunurile bărbatului.Aşa ca s-au unit vaginele in timp şi au format un « Esprit de corps ». “Astfel stau ca un corp de armată mobilizat cu rândurile strânse împotriva sexului bărbătesc ca a unui duşman comun, care, fiind din fire mai tare la trup şi la minte, se află în stăpânirea tuturor bunurilor şi, prin urmare, trebuie biruit şi cucerit pentru ca şi femeile să ajungă prin subjugarea lui la stăpânirea bunurilor pământeşti.Spre acest sfârşit maxima de onoare a întregului sex femeiesc este că bărbaţilor trebuie sa le fie refuzată orice impreunare sexuală afară de căsătorie, pentru ca aşa fiecare bărbat să fie cu de-a sila adus la insurătoare, care pentru el este un fel de capitulaţie, şi toate femeile să fie căpătuite.”
Foarte ingenios, ele au început să le izgonească din societate pe cele care se fut inainte să se mărite sau pe cele care îşi înşeală soţul pentru că aşa bărbatul nu riscă să se insoare, fiindcă odată inşelat, va fii şi el făcut de ruşine.Problema e că in timp, situaţia lor s-a mai schimbat şi azi, femeile au aceleaşi drepturi ca şi bărbatul, ba chiar mai multe.Va mai trece mult timp până când vor realiza ca vaginul lor nu mai valorează aşa mult şi vor renunţa la această formă de şantajare a bărbatului?Nu de alta, dar in primul rand işi fac singure rău arătându-se cu degetul intre ele pentru ca apoi să-şi povestească propriile aventuri.
Bineinţeles că sunt şi fete care întrec limita bunului simţ şi fac din sex o rutină din teribilism pentru că altfel nu ar putea atrage atenţia.Nu pledez pentru destrăbălarea lumii contemporane, ci pentru o lărgire a ştreangului de care ne-am spânzurat pornirile şi plăcerile fireşti.Pledez pentru deschiderea minţii şi adaptarea ei permanentă la vremuri, pentru “tăierea” degetului arătător şi de ce nu., pentru prezervative gratuite.
Cam atât despre asta, pa!

cornel spunea...

ai un blog interesant si conturat frumos literar ( asta ca o parere de nespecialist in materie de litere)
mi-ar place sa citesc cartile scrise de tine !
in ceea ce priveste folosirea fotografiei , cu multa placere poti s-o pui pe pagina cartii
si orice colaborare e bine venita, o alaturare de cuvinte 'pur-singe' a fotografiilor mele inseamna cataliza...
scriu aici pentru mail-ul de la yahoo parca a inebunit si nu poate fi folosit

Darie Ducan spunea...

Cornel,

Multumesc pentru permisiune. Voi utiliza fotografia si, mai mult, poate vom colabora si la alte carti. Mai mult, voi recomanda blogul tau in lista mea de bloguri,imi place foarte mult.

Cat despre articolul gasit pe alt blog e frumos, dar ar putea fi dezvoltat intr-o carte de mari adevaruri spuse franc.

didiforever spunea...

Ce sa spun, parca barbatii pe care-i chinuie talentul nu fac la fel