duminică, 19 iulie 2009

Politica hujduielilor

La el în ţară, preşedintele Băsescu, la Tuşnad, a trebuit să poarte căşti pentru traducerea discursurilor, pentru că grofii nesimţirii cred că se cuvine ca majoritatea să joace cum îi cântă cei puţini. Nu e prima dată când iredentismul miroase a porc. Constituţional, el miroase şi a "când o zbura porcul".

Scandările şi cererile de autonomie a aşa-zisului ţinut secuiesc au fost urmate de discursul ferm, radical şi corect al lui Traian Băsescu, conformă căruia autonomia acestui ţinut nu se va realize niciodată. E al nu ştiu câtelea bis al preşedintelui pe această temă, iar repetitio est mater studiorum.

Ar trebui să fim cinici ca la această întâlnire a universităţii de vară de la Tuşnad să spunem că Traian Băsescu a ales huiduiala "din târg" pentru voturile "de acasă". Nu, Traian Băsescu le-a spus în faţă ungurilor antitrianonici, riscând hiuduielile, că România este stat naţional, suveran şi indivizibil. Are, ce e drept, şi Băsescu o limită în a încălca actul Constituţiei. La treburile grave nu se bagă. E, totuşi, român.

Uneori a avut relaţii cu un oarecare afect faţă de unguri, pentru voturi, s-a folosit de ei, cum, din păcate, şi ei s-au folosit de jelirea proprie prin Europa puloverelor verzi, s-au jelit până şi ierbii din Bruxelles pentru (de fapt) românul bătut în Târgu Mureş, în martie 1990, în mârşava diversiune, plus prin lobby diplomatic cât o întreagă politică externă paralelă, josnică, mafiotă şi antistatală prin acest etalon al păduchelniţei morale, UDMR.

Faptul că ungurii l-au huiduit pe Traian Băsescu va fi şi un act de care românii din Ardeal îşi vor aminti la alegerile din toamnă, când e să pună ştampila, acest act întărâtând şi fiind vârful de lance al nerespectării simbolurilor naţionale româneşti şi al ştergerii la cur cu Constituţia României pe care ei o practică drept crez.

Îşi fură singuri căciula tot ei, cei care într-un trecut nu foarte îndepărtat nu ne permiteau să le purăm oricum pe ale noastre, ca o uniformă. Ei bine, uniforma lor va fi anatema medievalităţii, a rămasului în urmă, a revanşei frustraţilor istorici şi a impotenţilor de a convieţui. Udemerismul e văzut de mulţi politicieni români ca vehicol politic, dar ei înşişi se văd apostoli ai restaurării istorice.

Vor continua cu mizerii, vor continua să întărâte spiritele şi să nege simbolurile naţionale, dar atât le mai rămâne. România e un stat naţional şi aşa va fi, ferm, demn, cu respect pentru alte etnii, dar şi cu uşi deschise să poată pleca aceia care nu îi respectă legile şi statutul.

Consider că e de bun simţ să spun acestea, deoarece l-am criticat crunt pe Traian Băsescu atunci când a greşit. Acum merită aprecieri pozitive, dar nu aplauze mai mari decât merită normalitatea.

Darie Ducan

Niciun comentariu: