sâmbătă, 4 iulie 2009

Dacii sunt de vină

România zace pe ideea de autostradă cam ca impotentul pe ideea de femeie. E greu de realizat ceva nu când nu poţi, ci când trebuie mălai gros ca să astupi orbitele tuturor ca să nu vadă mâinile care iau alt mălai, extrafin. În timp ce alţii au probleme spaţiale, de cosmos, de inventică, de teleportare, noi stăm cantonaţi să facem autostrăzi drepte, la câmpie, din punctul A până în punctul B. Cum la noi nici măcar picajul nu reuşeşte o linie dreaptă, e cam greu cu geometria în plan. E cam greu cu nişte politicieni obtuzi(ca unghiul) şi cu nişte secante de conturi care ne taie tot spectrul drumurilor publice. Am reuşit să sfidăm până şi geometria.

Cel mai incompetent ministru, Radu Berceanu, a declarat zilele trecute că nu poate duce la capăt un hârb de autostradă din cauza siturilor arheologice care răsar în cale. Desigur, e şi problema că şmecherii au grijă să se informeze pe unde trece drumul ca să cumpere teren, acum sabotează construirea autostrăzii până ce reuşesc să pună mâna pe pământ ca să îl vândă la un preţ cu multe zerouri. Desigur, ani cu multe zerouri au trecut de când nu mai există acuzat, de când nu mai există daci, dar cazul nu s-a prescris nici după ce a venit administraţia romană. Dacii sunt de vină, tarabostes, comati, cu mic, cu mare, toţi.

Pentru a intra în detaliul pe care îl cer anchetatorii am dori să-i cerem ministrului, care poate are de gând să-i dea în judecată pentru sabotaj pe daci şi să le ceară şi daune morale, să precizeze care dintre daci. Pentru a nu fi ambiguităţi la nivel istoric. O fi vorba de Dapyx? De Ziraxes? De Dromichete? De Oroles? Sub conducerea cui s-a făcut acest sabotaj? Îl rog pe ministrul incompetenţei şi-al drumurilor îndărăt să aducă probe. Să meargă noaptea, dacă e nevoie, cu o lopată-n câmp, să-şi suflece mânecile cămăşilor scumpe şi să sape. Că şi-o găsi butonii de aur scăpaţi chiar de el şi i-o aduce ca probe nu mai contează, învârtitul în cerc îi ţine lui oricum de coroană. Nu incompetenţa noastră funciară, nu hoţiile care dau sens versului lui Bacovia - un gol istoric se întinde - sunt de vină, ci dacii. Dar care daci? Dacii liberi? Dacii felix? De ce dacii şi nu vizigoţii, de ce nu gepizii? Ca la celebrul joc "aş mânca o portocală" devenit de acum "aş mânca nişte fonduri".

Mai încape că peste această Daciadă a incompetenţei declanşată de bulibaşa sudului, brânzosul(iaca dacismul!) ministru al culturii, Toader Paleologu, semnatar de avize papă-lactate, a declarat că trebuie recurs la arheologia preventivă?, dar nu a mai menţionat ce înseamnă asta. Sunt curios în ce dicţionar să caut ce înseamnă arheologie preventivă, în DLRM sau în dicţionarul dacic, cât s-a mai păstrat din el? Ca să se claseze dosarul s-ar putea ajunge la concluzia că da, dacii sunt de vină, os cu os şi , ca să nu se mai dea vreo pedeapsă că, doamne fereşte, dacă le mor înaintaşii, poate nu se mai nasc ei să fure, Decebal de aceea s-a sinucis, nu fiindcă a fost capturat, ci ca să nu îndure pedeapsa justiţiei de sub Cătălin Predoiu. Ca să nu se Predoiu, s-a Sinucisu. Ah, partea de roman din mine ovaţionează!

În încheiere aş spune că, pentru a nu strica politica externă retroactivă(să îmi explice Th. Paleologu cum vine asta!) cu dacii, să ia legătura Guvernul Boc, prin ministerul său de externe cu omologul său dac şi să îi explice că dacă încetează sabotajul autostrăzilor, când ele se vor face, numai maşini ce poartă numele statului său vor fi pe şosele, Dacii. Asta dacă nu vor sabota uzinele de la Colibaşi italienii, pentru denumire, că nu respectă criteriul istoric, ei ocupând Dacia...Iată de ce noi nu avem nu doar nu drumuri, ci nici măcar direcţii: pentru că suntem mari amatori de geometrie în spaţiu.

Darie Ducan

Niciun comentariu: