vineri, 5 iunie 2009

Cinism de România

Pe vremea lui Nicolae Ceauşescu cinematografia românească era în normalitate, cu toată ideologia ei, dar era în normalitatea ei şi ritmică şi calitativă. Exista, cu greutăţile de rigoare, care nu sunt puţine şi auxiliare, industrie, exista agricultură, exista nivel de trai civilizat până la un moment dat, până la vizita lui Ceauşescu în Coreea de Nord. Exista export extrem de variat, ba de la un timp chiar numai export. Azi am ajuns, în contul durerii de atunci, să luăm premii la Cannes şi la alte festivaluri de gen. Lăudabil! Dar cu filme evocând regimul comunist, evident, nu de bine. 4,3,2, al lui Cristian Mungiu şi altele. Dintr-un export normal şi apoi mărit, în comunism, am ajuns să exportăm amintiri despre comunism, în democraţie. Şi acesta e singurul nostru export vizibil! Dacă ar veni cineva de pe altă planetă şi-ar spune: ce popor bizar, ce masochist! Da, ţara aceasta tristă şi plină de humor se regăseşte în marii ei tragici. A exporta numai amintiri despre ceva ce negi cu stăruinţă, comunismul! Suntem un popor foarte trist!

D.D.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Credeam ca esti mai dezghetat, totusi. Cum poti sa regreti comunismul. A fost o atrocitate. Se vede ca habar nu ai ce a fost aici si nimeni nu a stat sa te-nvete. E normal sa te purifici prin asumarea trecutului, e ca si cum ti-ai salva un esec prin scris. Dar la tineri cu prejudacati ca ale tale, prea repede scosi la vedere, e o anomalie. rares

Darie Ducan spunea...

Rares,

Doar faptul ca ti-ai dat, totusi, numele ma opreste sa te fac imbecil. De unde reiese ca regret un regim? Daca atata ai inteles du-te, ia un manual de dialectica sau baga repede capul sub dus sa te racoresti!

Anonim spunea...

Ei, lasa, ca si cu nume poti fi imbecil. Tinere, esti prea aprins pentru ce vrei sa pari. Nu poti regreta regimul, pentru ca nu l-ai apucat. E logic. Dar felul cum pui problema e dezarmant de dubios. Ranile se vindeca prin asumare, prin bandajare, nu prin fuga de trecut. Lasa atacurile a persoana, reciteste ce ai scris si pe urma da-ne lectii. acelasi rares, care s-a lamurit cam ce fel de autor esti (daca imediat sari cu injurii)