marți, 17 martie 2009

O carte de Octavian Goga, cu autograf

Zilele acestea am cumpărat volumul Cântece fără Ţară, de Octavian Goga, 1916, Ediţia princeps cu autograful marelui poet. E un volum grav şi dureros despre neutralitatea nostră politică. Peste câteva luni vom fi intrat în război. Voi cita aici prefaţa volumului care mi se pare unul dintre cele mai zguduitoare texte care ţin să însoţească nişte versuri ce se voiau, iniţial, de sertar:

" Recitesc aceste pagini întunecate înainte de a le da la tipar. Ele s-au desprins pe rând din frigurile neutralităţii, din aşteptarea zadarnică de-un an şi jumătate în oraşul vesel al Bucureştilor. Credeam că nu vor mai vedea lumina zilei şi că, desminţite de realitate, vor rămânea în sertar pe veci, certificate intime ale unui sbucium care s-a stins, - "testimoni del perir mio lento", -cum spunea atât de frumos poetul italian. Acum însă când atmosfera de moleşală a inacţiunii se lasă tot mai grea peste capetele noastre, când dintr-o datorie de sânge se face o socoteală rece de câştig ieften, acum mi se pare un act de pietate să ne îngropăm morţii în văzul tuturora. Iată de ce public aceste versuri în cari se vor fi strecurat, poate, greşeli de ritm şi prozodie, nu s-a strecutat însă nici o minciună. Criticii le pot judeca deci în toată liniştea meseriei lor, vânduţii şi ipocriţii pot cere răstignirea, oamenii cinstiţi însă n-au dreptul să le arunce în foc până în prima zi a mobilizării româneşti.


Bucureşti, 15 Februarie , 1916 O.G."


D.D.

7 comentarii:

Anonim spunea...

wow. cateva milioane bune o fi o carte ca asta.

T. spunea...

goga e un trist. ce poate sa-ti placa la un poet care are in gura numai pamantul, patria, brazdele si izvoarele? ah, uitasem, si tu esti un trist.

Darie Ducan spunea...

T,

Ai auzit de context istoric si de mari poeti care se nasc, atunci cand e nevoie de ei?

Sper ca nu esti din Ardeal si cred ca nu cunosti istoria Ardealului, daca nu esti de acolo e scuzabil, dar dacă nu cunoşti nu e de iertat.

Darie Ducan spunea...

erata: fara virgula in al doilea rand din mesajul anterior

T. spunea...

ntz, ntz, aproape mi-au dat lacrimile. tu esti atat de snob si indoctrinat incat iti lipseste cu desvarsire simtul critic. foarte penibil sa stii. si chestia cu ardealul ma lasa rece, deci lasa cacaturile.

Darie Ducan spunea...

T,
Nu imi lipseste simtul critic, doar ca am decenta sa inteleg literatura in devenirea ei pana azi si sa nu il judec pe Goga dupa criteriile dupa care il judec pe Cartarescu, pentru ca pe un tractor nu il judeci calitativ cu criterii de piscicultura (exemplific barbar ca sa intelegi si tu!). Goga e un poet mare prin ceea ce a avut de spus si prin modul cum a spus, iar nationalismul lui e o optiune fatisa, nu o perisabila si batranicioasa indeletnicire. Dar ce sa facem daca dumneata citesti doar poezie contemporana si nu toata poezia romana. Nu stiu cine e mai snob si mai indoctrinat dintre noi. Te contrazici singur, asta da snobism, sa spui ca il iubesti pe Goga!

T. spunea...

deci comparatia cu tractorul e absolut senzationala, numai tu puteai s-o clocesti. si de unde stii tu ma rog ca citesc eu numai poezie contemporana? de unde stii tu ce citesc eu? poate ma delectez numai cu can-can sau poate citesc bukowski pe veceu, n-ai tu de unde sa stii. sa inteleg ca esti nu numai un poet exceptional, ci si un fel de mafalda? si ce daca era goga nationalist pe fata? si hitler era, daca tot iti place sa discuti asa, in alb si negru, ca mai mult nu poti. repet, esti foare trist.