sâmbătă, 7 februarie 2009

Soluţie pentru ministrul sănătăţii

Urmărind cu certă îngrijorare problemele din Sănătate, unde tracasarea pacienţilor şi purtarea lor prin labirintul birocratic riscă să îi transforme în filmul Moartea domnului Lăzărescu, turnat a doua oară, mă înfior. De data aceasta însă se turnează realitatea, cu cea mai mare gravitate şi cu cele mai mari riscuri. Sunt lucruri cu care nu e de joacă, dar se pare că sistemul lemnos ca un picior de pirat are mai mult apanajurile piratului decât acelea ale lemnului, de a înflori.

Aşadar, am o soluţie minimă şi elementară de a pune în ordine Sănătatea pentru că un lucru văd: actualul ministru, domnul Ion Bazac are ceva voinţă, ceea ce nu e puţin lucru, după rapidele anchete pornite în urma câtorva morţi datorate superficialităţii unor cadre medicale sau a aşteptării lor de a fi mituite.


Ministrul ar trebui, fără să anunţe pe nimeni din teritoriu şi pe nimeni din minister, să urce în câteva zile din săptămână într-un helicopter şi să survoleze ţara. Să coboare în câte un oraş, fără să anunţe(să admitem că se poate!sau să se chiar poată în virtutea funcţiei! -un asemenea abuz aş accepta pentru a le stârpi pe celelalte.)şi să inspecteze spitalele. Să vină neanunţat, fără coloană oficială, trâmbiţe şi pâine şi sare. Să nici nu-l cunoască portarii spitalelor şi să nici nu-llase să intre dacă nu a nimerit în orele de vizită.


Să vadă atunci problemele adevărate, fără fardul unei vizite ştiute. Să se întâlnească directorii spitalelor cu domnul ministru atunci când vâră ei în portbagaj câte o ladă de butelii de vin sau câte altceva, când le sunt umflate buzunarele de plicuri sau doar cu bani, fără plic, pentru că sărmanii amărâţi n-au mai avut bani nici de un biet plic, toţi dându-i-i lui. Să se întâlnească unii doctori care au uitat de Hypocrate cu el pe holuri, să îi oprească ministrul şi să le spună că Hypocrate nu avea barbă ca să-i ascundă roşeaţa când minţea, dar că unora dintre ei barba tot nu le-ar putea ascunde nesimţirea etc.


Pare cam ceauşistă metoda mea cu helicopterul, dar credeţi-mă că ar fi eficientă, noi, românii, în general ştim numai de frică. Spaima că ministrul umblă aiurea prin ţară, cu helicopterul, ca să se deplaseze mai repede şi să nu fie văzut, şi că oricând ar putea pica "şi la noi" i-ar face pe unii să-şi ia munca în serios. Poate că am naivitatea să cred că doar concedierea celor prinşi cu mâţa-n sac, indiferent de competenţa lor, ar putea fi un model, dar cred că vizitele inoportune şi neanunţate, inoportune tocmai fiindcă sunt neanunţate, sunt un prim pas prin care s-ar putea tăia în carne vie. Şi fără anestezist!

Darie Ducan

4 comentarii:

Anonim spunea...

Nu trebuie sa ia elicopterul, trebuie doar sa treaca strada, pina la Coltea!

Anonim spunea...

D-le Anonim, nu mai fă greşeala să crezi că ţara este numai Bucureştiul !!!!!!!!! Bucureştiul este doar 10% din ţară. Aşa că e nevoie de elicopter !!!!!!!!!

poison girl spunea...

bine spus, ai o ironie muscatoare si o verva rara!

Darie Ducan spunea...

Poison girl,

Multumesc. Dupa nume, si tu!