duminică, 22 februarie 2009

Căţelul care spune mamă

Tot mai mult în ultima vreme apar lucruri care ne schimbă mirarea în scepticism lax dacă nu chiar în lehamite şi chiar dacă am vedea peşti zburând ni s-ar părea normal şi le-am spune celor ce mai sunt miraţi: aşa, şi? Ce te miră? Fanfaronada televazivă a neadevărului şi a lipsei de dialectică din greu şi inconştient lucrează la asta sau dirijat şi diavolesc.

Printre ştiri, lângă o nouă prostie politică a guvernului şi lângă un fals patriotism electoral al preşedintelui ţării, e prezentat un câine care poate lătra cuvântul mamă, întocmai cum îl spune un om. Îl latră după notaţia fonetică. Îl latră grav, nefiresc şi parcă extirpat dinspre om. Îl jeleşte într-o inconştienţă care poate să nu ne impresioneze dacă trecem grăbit, dar e imposibil să nu ne mişte dacă zăbovim o clipă la locul strâmt dintre om şi câine.

Cum să poată spune câinii mamă? Cum se poate aşa ceva? Aşa bine, acest fapt e o sinteză a epocii în care nu contează cine eşti, ci cu cine eşti, nu ce poţi, ci pe cine poţi suna dintre oamenii gata oricând să sară cu bâtele prin moluri, negricioşi, jegoşi şi în maieuri, animale curate! Câinele, dresat sau nu, explică doctorii, are o similitudine a coardelor vocale cu acele ale oamenilor, dacă nu cumva el e un om metamorfozat în câine întocmai cum mulţi oamenii devin patrupezi. Evoluţia speciilor ar trebui să consemneze acest fapt, la nivel idilic, pentru că, nu foarte curând s-ar putea să devină realitate biologică.

Întâmplările violente din societatea românească, mafiotă, în politica suburbană, în Italia, toate se reduc la acest contrasimbol al câinelui care poate spune mamă într-o dezumanizare alertă a lumii, când nu mai avem timp pentru acest cuvânt nici prescurtat, darămite pentru ceea ce el reprezintă. Când fiecare lătrăm singular în nebunia noastră rece, acest câine, poate chiar cel ce se zvoneşte că a înhăţat din creierii Elenei Ceauşescu în ospăţul unui Crăciun, are puterea de a spune mamă, are puterea de a intra în condiţia de om în timp ce noi, docili, privim cuşca şi nu ştim cum să intrăm în ea să încăpem mai bine.

Un câine spune mamă, aceasta e ca un fel de prevestire a celor trei magi, e o halucinantă ipostază de Mesia contemporan, contradictoriu şi spasmodic, benign şi malign deopotrivă. Într-o ţară minunată şi groaznică, într-o capitală încă bântuită de câini vagabonzi şi oameni cu ştaif dispreţuitor, un câine a spus mamă, de parcă ar fi spus "Să fie lumină!" Nu e ceea ce zic nici pe departe o coborâre a vreunui simbol la nivel de maidan, ci e vorba despre un Cristos al câinilor. Măcar ei să-l aibă dacă noi nu îl mai putem avea. Măcar ei să-l aibă dacă noi l-am omorât. Dumnezeu, de astăzi, lucrează prin câini!

Darie Ducan

13 comentarii:

tolstoievski.blogspot.com spunea...

Darie, iar ai pătruns în esența lucrurilor!

tolstoievski spunea...

Ce lume rea! Şi cit de drept si intelept esti tu!

tarquinius superbus spunea...

porcusorul care spune poezii se lasa emotionat de cainele care spune "mama". absolut fantastic!

Anonim spunea...

ba darie, coaie, da' tu traiesti pe marte, fratzioare, cred ca ai fi in stare sa scrii despre orice cacat irelevant de pe lumea asta...ia, nu bagi nimic despre dramatismul imperecherii la furnici? despre cateaua Laika? despre femeia ideala robotizata creata de japonezi? iesi, poete, in lume... te tine cineva cu jordia intr-o cusca?

andreea m. spunea...

Darie,

Te rog din inima nu le raspunde tampitilor de mai sus. Sunt scelerati si ca igrasia din bude. Chiar tu ii numeai candva asa!

Textul tau e subtil si simbolic. Stii sa vezi esentele intr-o lume prozaica. Te imbratisez.

poison girl spunea...

tolstoievski, pe langa faptul ca nu stii sa scrii dostoievski, mai spui si prostii

tarquinus, comentariul tau e absolut stupid si n-are legatura cu textul, e doar o mitocanie gratuita.

anonim, dupa vocabular nu meriti sa iesi din mahalaua ferentari sau din ce loc mizer provii, si se vede ca provii dintr-o cloaca, nu esti in stare sa intelegi nimic si mai ales sa porti o discutie normala, de bun simt.

darie, nu pune la suflet, tu stii mai bine decat acesti mahalagii tristi, invidiosi ca textul tau e foarte bun si ca are miez! spor la scris in continuare!

Anonim spunea...

@ andreea.m : ia zi-ne, puicutzo, ca tot esti tu o pustoaica uda si infierbantata, noua astora tampiti si igrasia budelor..cat de mult te-a traumatizat pe tine faptul ca darie nu vrea sa te perpeleasca deloc, de salivezi la orice imbecilitate a lui si gafai de nervi cand il contreaza cineva? Dintre doi prosti, tu si Darie ( ca sa incep cu fetele, nu? )Darie e un domn bine, tampitzel si redus, dar tu, fata, esti de plans ca te scremi atata sa-i atragi atentia si sa faci pe mamoasa. Nu e cam lipsit de demnitate? mama ta nu ti-a atras atentia ca atunci cand un baiat nu da nicio flegma pe tine, sa-ti muti cortul si sa te bati de musca altundeva? serios acuma, e de bun simt, nu crezi? Tu personal dublezi penibilul acestui blog.Pacat ca nu vezi, bucuria noastra ca ne distram.:))

Anonim spunea...

oooo,alta fana care scrie cu o singura mana:))...posion girl, tu din ce tagma vii, finutzo? cadana dulce-amaruie gata sa-si vanda farmecele de muza? unui poet de 1 metru juma? De fapt, e asa de putin veridic ca intr-o seara de februarie doua gagici sa se sfasie pentru darie pe un blog obscur, ca incep sa miros ca toate sunteti avatarurile lui darie, ca voi sunteti emanatiile mintii aceluiasi har de 1,5m...ia zi, darie, scoate-ne din dilema...esti tu amantele tale? :))

tarquinius superbus spunea...

andreea papusico si poison girl, va invit sa inspectati mai de aproape igrasia din bude in cautarea esentelor, poate in vreo buda la un moment dat il veti reintalni pe ilustrul zeu,iar momentul magic va fi invaluit in briza de cacat. cacat, pentru ca meritati!
pupici, fetele! (including darie)
sa-ti traiasca nepotii, anonimule sinistru!

Darie Ducan spunea...

Adreea,
Poison girl(tot nu stiu cine esti!),

Mersi de cuvintele frumoase.

poison girl spunea...

multumesc, darie. n-as vrea sa te flatez artificial, dar mi-ar placea sa te cunosc. sunt studenta, ca si tine, banuiesc. pe mess poate?

Darie Ducan spunea...

Poison girl,

E o adresa pe prima pagina a blogului, sus in dreapta.

Anonim spunea...

Darie, te rog mult nu pune la inimă golăniile "a la Ferentari" ale "tuturor" complexaţilor ce te atacă pe acest blog. Iei nu sunt în stare de nimic consistent şi frumos în lumea aceasta. Miştocăresc doar ca să îşi ascundă neputinţa! Nişte şterşi cu aere şi atât!