miercuri, 21 ianuarie 2009

Stupefiat de reacţia lui Manolescu

Încă nevindecat de înmormântarea lui Grigore Vieru, rămân stupefiat de declaraţia cinică şi incorectă a lui Nicolae Manolescu, pentru Mediafax:

Grigore Vieru a fost "un poet notabil atât pentru literatura basarabeană, cât şi pentru cea românească.(...) Înainte de 1989, a jucat un rol important în poezia din Basarabia (...) opţiunile sale postdecembriste au fost mai ciudate", a considerat criticul literar, referindu-se, probabil, la afilierea lui Grigore Vieru la partide cu tentă naţionalistă din România. "În momentul acesta, asemenea opţiuni contează cel mai puţin, căci opţiunile lui Dumnezeu au fost mai puternice acum" a încheiat criticul.

Poet notabil? Un poet care lasă în urma sa un adevărat mit, o religie a supravieţuirii e doar notabil? Bine că tot felul de veleitari şi fripturişti de la Bucureşti sunt mai mult decât notabili. Ei or fi cotizat!(?) Faptul însuşi că acest mare poet nu există în Istoria critică a literaturii române a lui Nicolae Manolescu mie îmi demonstrează opacitatea criticului în a raporta o literatură la un context greu istoric, cum este cel din Basarabia, fapt care nu înseamnă că literatura lui Vieru ar avea nevoie de vreo scuză. Eu, de altfel, sunt convins că Nicolae Manolescu nici nu i-a citit cu adevărat poezia, ci i-a frunzărit-o! Cam aşa se face critica la noi iar faptul că Nicolae Manolescu îl tratează pe Vieru, chiar şi când moare, ca pe un poet doar notabil, mi se pare cinic şi răutăcios.

Poate tocmai opţiunile politice ale lui Grigore Vieru de după 1989 l-au descalificat, înainte de a-l citi exact,în ochii lui Nicolae Manolescu. Şi atunci unde e deja clişeizatul caracter mesianic de critic secular al lui N. Manolescu? Şi unde e obiectivitatea? Nicolae Manolescu e la fel de mesianic cum e o ploscă cu lapte. În schimb, dacă nu era Grigore Vieru aproape că nu se mai vorbea româneşte în Basarabia, sau se vorbea infinit mai puţin. Şi atunci, în faţa unui astfel de om care a făcut enorm pentru fiinţa limbii române, în primul rând prin propria sa creaţie,apoi prin portavocea culturii române, care a devenit, mai încap mofturile de baroni culturali venite de la Bucureşti? Ele sunt cam ca o jerbă trimisă de Voronin.

Darie Ducan

17 comentarii:

Vasile Andreica spunea...

Absolut de acord, si cred ca Vieru va deveni un clasic al literaturii romane si va fi descoperit ca poet mai ales acum, postum. Asta e soarta oamenilor mari, mai ales la noi.

andreea m. spunea...

Foarte corecte observatiile tale, Darie.

maria spunea...

Curajos...si drept!

Anonim spunea...

vieru a fost un bun roman, un om curajos, nimeni nu neaga asta, insa ca poet nu e in niciun caz exceptional, ci mediocru. sa nu amestecam lucrurile ca nu se face.

Darie Ducan spunea...

anonimule,
tu insuti si ca anonim esti mediocru.

Anonim spunea...

vai, ai facut aproape un vers alb. hala agora unde nu esti in stare sa accepti alte puncte de vedere decat cele elogios-lingusitoare. gandeste-te TOTUSI ca valoarea morala a cuiva nu garanteaza si talentul lui.

Anonim spunea...

hm... mai nou esti si maria? :D trist sa te lauzi singur

Darie Ducan spunea...

anonime,

accept si alte pareri, bucura-te ca/ti raspund, am zis ca nu raspund anonimelor. nu ma chinui sa ti demonstrez ca Vieru e un mare poet, pune mana si citeste, si nu asa 2, 3 poezii.

am pus punct acestui dialog.

Darie Ducan spunea...

Vasile Andreica,

Asta e soarta, mărunţeii anonimi o confirmă.

Andreea,

Apreciez!

Maria,

Unde e marea?

Anonim spunea...

iti multumesc cu multa sfiala si bucurie ca te cobori din turnul de carti cladit cu propriile manute ca sa ma miluesti, pe mine, maruntul invidios cu un raspuns. iti propun, din nimicnicia mea, sa te autoproclami zeul poeziei. si de unde ma rog stii tu,demiurgule, cat am citit eu in existenta mea infama? te-as sfatui sa mai treci prin biblioteca si pe la alte rafturi in afara de cele cu paunescu, poate faci si tu ochi.

andreea m. spunea...

Anonim,
Crede-ma ca nu pari ca ai citit nimic, la cat de stereotip e mesajul asta inclusiv, ciumete!

Iar cu Darie nici nu te compari la cultura si lecturi...

liv spunea...

Anonime, ai o oarecare dreptate. Totuşi, Vieru are câteva poezii, nu multe, care valorează mai mult decât zecile de mii de strofe ale lui Păunescu, de exemplu. Are câteva poezii de excepţie, dar el, în ansamblu, nu e un poet excepţional.

Mă gândeam că Darie are noroc că mai moare câte cineva şi, astfel, mai scrie un text (vezi Anca Parghel, Sabin Bălaşa etc.) În rest, idei prea multe nu are. A devenit un fel de măscărici al morţilor ăstora, un clovn al necrologurilor.

Înţelegi că nu pe morţi vrea să-i laude şi nici nu le regretă pierderea, ci înălţat pe coşciugul lor, poetul de 160 de centimetri, adorat de semiretardaţi, îşi dedică lui însuşi ode.

liv spunea...

Darie, nu cumva în ziua accidentului lui Vieru, ca o profeţie, mergând pe stradă, prin zona Universităţii, o maşină ţi-a accidentat uşor buzunarul pardesiului, avariindu-ţi mobilul pe care, atunci când l-ai cercetat cu ochiul tau blând, dar ferm, de poet, ai constatat că numele şi numărul poetului basarabean din el fusese anagramat???

(pentru Andreea M. - ştiu că vei avea tendinţa să reciteşti fraza de mai sus. N-o face. Tot nu vei înţelege!)

liv spunea...

fuseseră anagramate

Vasile Andreica spunea...

Eu ce am remarcat la Vieru e tocmai simplitatea. Simplitatea aceea, as zice, japoneza, care face din lucruri aparent banale poezie. Pe Darie nu-l cunosc ca autor si ca om, asa ca restul nu-l mai comentez.

Anonim spunea...

Liv, după scris se vede că nu ţi-ai luat de mult medicamentele. Vorbeşti...cuvinte ce nici măcar din coadă n-au să sune!Tu nu ai dreptul să vorbeşti despre talent, fiincă tu nu şti ce e acela talent. Ai auzit din spusele altora de ele. Nici 10 dioprii la ochelari nu-ţi ajung. Vieru a avut şi una şi alta: şi talent şi probietate morală. Sub masca versului clasic (deşi a scris mult şi în vers alb)se ascunde un rafinament metafizic de înaltă clasă....etc...etc.

Anonim spunea...

rectific: de el.