duminică, 9 noiembrie 2008

Câinele şi căţelul

Acum, în aceste momente politice internaţionale de mari hemoragii de bucurie, când cei mulţi sunt fericiţi că au ales ce muşchii lor de cowboy şi mâncători de popcorn au vrut şi au patosul puterii aproape orgasmic pe feţele credule şi leşinânde în faţa libertăţii, acum, noi, nisipul mereu mişcător în vâltoarea politică mondială, bumerangul mereu ezitant al estului, cum suntem? Cum ne raportăm la această schimbare în cadrul continuităţii? În veşnica noastră căutare de tătuci, parcă, iată, am dat de unul vitreg fiindcă nu ne cunoaşte, am dat de unul cu care vom vorbi din amintiri. Mereu vor trebui referiri suplimentare, mereu vor trebui note de subsol pentru a rememora relaţia cu fostul tătuc. Aşadar ne trezim în faţa unui om cu care nu prea avem nimic în comun, ca firimitura în faţa feliei cerând şi ea, micuţa, un loc cât mai aproape de miez. Dar chiar credem noi că va primi firimitura viză? Noi ştiam că în cadrul feliei toate firimiturile sunt egale, nu în funcţie de prospeţime sau de calitate, ci pe baza unui pact pe care coaja însăşi l-a consfinţit. Dar noi, marginalii, ne consolăm că, aşa cum se spune la ţară, coaja te face rumen, te face sănătos. Ah, Bacovia, mondenul! aş exclama eu plângând, dacă n-am pâine preferând să mănânc cozonac! America fix de asta se preocupă, de relaţia ei cu România, ţara aia, prin Urali pe undeva, parcă, unde cică se pot călca oameni cu maşina gratuit, că dacă noi nu îi primim din nou cu sare şi pâine(firimituri mai mici) se va înverzi Obama de teamă, cât e el de noros şi va apăsa te miri ce butoane sau...butoni.. Acuma vor trebui să ne intre în graţii americanii, nu la propriu, că în fetele noastre, în multe au intrat, ci în clubul prieteniei „Câinele şi căţelul”. Relaţiile vor fi aceleaşi, doar că nu cu atât avânt, nu cu atâta plimbare la malul mării, sub clar de lună, ca în piesa lui Theodor Mazilu, fără atâta gargară cu whisky sau ţuică. Noi vom fi tot băiatul cu tăvile, tot firimitura scăpată printre şanţurile din parchetul justiţiei politice universale. Peste baloane şi steguleţe, peste campaniile electorale care au devenit uzine de manipulare, a fost uns un nou stăpân al lumii. De acum România se poate mândri că a dus ceva în America, ceva bun la export, corupţia. De acum şi ei vor lucra la negru, de acum un om cu un discurs excelent a câştigat într-adevăr ceva dacă ne gândim că acum aproape 100 de ani nu ar fi putut intra nici măcar într-un restaurant. Firimitura de noi se întăreşte pe faţa de masă privind la învingătoarea felie de pâine prăjită, gândindu-se, prin reprezentantul său de la cârmă, cum să o ungă mai bine, spre laudă, cu toate cele ale slugărniciei şi limbii. Problema e, de acum, domnule Băsescu, cum recunoaştem licuriciul în noapte?

Darie Ducan

18 comentarii:

popescu spunea...

Sa ne intre in gratii americanii?! Cred ca delirezi, ori ai febra, ori ai consumat ceva substante halucinogene.

popescu spunea...

E adevarat ca omul acesta acum 100 de ani nu ar fi putut intra intr-un restaurant. Care-i problema ta? Acum e presedintele Americii. Daca ai ceva impotriva faptului ca a ajuns presedinte, argumenteaza rational. Dar nu invoca argumente gen culoarea pielii sau sexul. Cand erau in plina competitie doamna Clinton si Obama, cineva mi-a spus ca e foarte nasol pt America sa ajunga in situatia de a avea un presedinte negru sau un presedinte femeie. Cica negrii sau femeile nu ar putea conduce o tara ca SUA. Sa lasi conducerea SUA pe mana unei femei sau a unui negru ar fi sinucidere curata. Asadar, ai vreun argument rational impotriva lui Obama, sau te deranjeaza culoarea pielii lui? Nu ma pricep la politica si nu stiu daca Obama e cea mai inspirata alegere, asa ca nu-mi dau cu parerea. Mi se pare, insa, complet idioata, marginta si sovina pozitia ta. Argumentul pe care-l ai impotriva lui Obama e ca n-ar fi putut intra intr-un restaurant acum 100 de ani. Daca ai fi venit cu vreun alt tip de argument, nu te-as fi contrazis. Ai grija cu chestiile astea, intr-o zi s-ar putea sa te trezesti cu niste tipi care vor vrea sa te inchida intr-un lagar de concentrare pe motiv ca nu ai ochii albastri si parul blond. Sau ai ochi albastri si par blond si nu vad eu bine?

popescu spunea...

Mentionez ca n-am scris acest comentariu din vreun complex legat de culoarea pielii, sunt ariana suta la suta, pielea mea e atat de alba, incat mi-e jena sa port fusta mini ca tipele prajite la solar. As fi putut scapa cu viata in timpul holocaustului chiar daca m-ar fi evaluat hitler. Dar nu mi se pare in regula sa batjocoresti un om pe motiv ca nu ar fi putut intra intr-un restaurant acum 100 de ani din cauza culorii pielii. Daca ai fi demonstrat rational ca e incapabil sa conduca Sua, te-as fi inteles. Dar, desi sunt cat se poate de alba, alba ca spuma laptelui, ca sa ma exprim livresc, si nu mi-e jena ca sunt atat de alba, nici nu ma parlesc pe la solar, nici nu-mi dau cu creme, lotiuni sau perle bronzante cum fac multe gagici pe motiv ca e mai sexi sa fii mai inchisa la culoare, nu mi se pare in regula sa etichetezi un om dupa culoarea pielii.

Anonim spunea...

cauta in dictionar ce inseamna pamflet,gusterito

Anonim spunea...

Ariană? Nu ai vrut să zici aeriană? Sună mai bine şi mai.... aproape de adevăr!

Anonim spunea...

doamna/donsoara Popescu, va numiti cumva Simona Popescu?

Anonim spunea...

sau cumva elena liliana?

Anonim spunea...

D-na Popescu, dacă eşti cea care cred eu...sunt decepţionat!La statutul tău profesional şi scriitoricesc ar trebui să ai altă atitudine faţă de un tânăr scriitor cum e Darie. Dacă nu eşti cea în cauză îmi retrag aceste vorbe, recunoscând că ţi-am supralicitat, din confuzie, statutul pe care îl ai.

Liv spunea...

Popescule, nu ştiu de ce te zbaţi tu să-i explici micului geniu. Lui i se pare că a prins un subiect tare şi-şi dă cu părerea în necunoştinţă de cauză. N-are nici o idee, dar trebuie să scrie şi el ceva.

Anonim spunea...

mortii mati de comunist

Liv spunea...

Anonim, daca mai scrii trei fraza îţi rupi mîinile. Ai scris şi tu patru cuvinte stoarse din noaptea minţii în care vegetezi, şi le-ai greşit şi pe alea.

Liv spunea...

"fraze", voiam să spun. m-am molipsit de la anonimul analfabet de mai sus

Anonim spunea...

Liv, aceşti "morţii măti" nu aparţin anonimului cu care schimbi replici de câteva luni, de cele mai multe ori civilizate, pe acest site. Este un...anonim intrus.Sunt ironic, sunt tăios,sunt categoric în apărarea tânărului scriitor Darie dar nu folosesc limbaj suburban.

Liv spunea...

stiu, anonime.
ala care a scris e atit de prost incit a ajuns din greseala in zona

popescu spunea...

Anonimilor care imi atribuiti o falsa identitate, nu sunt Simona Popescu, as vrea eu... Si, chiar daca as fi Simona Popescu, nu l-as considera pe darie un tanar scriitor, ci doar un simplu frecangiu de cuvinte, catel de curte al paunestilor, ahtiat sa parvina. Dar eu nu sunt Simona Popescu, asa ca remarcabila scriitoare care e Simona Popescu n-are decat sa-l considere pe darie cum crede de cuviinta.
Anonimule care ma trimiti la dictionar, stiu ce e un pamflet, tocmai de asta ma mira aceasta productiune a lui darie in care il ia la misto pe Obama in cel mai curat stil discriminatoriu dupa ce intr-o postare anterioara i-a luat apararea in cel mai naiv si idealist stil posibil. Nu cumva un ordin de sus, dictat de dosul pe care-l linge cu atata zel, l-a determinat sa-si schimbe radical pozitia? Pamflet, pamflet, dar sa aiba premise rationale. Ca altfel pot sa o atac si eu pamfletar pe vecina mea de 55 de ani pe motiv ca are riduri. Sau pe mama mea pe motiv ca, la aproape 60 de ani, are sanii cam lasati. Sau pe tata pe motiv ca, tot la 60 de ani, a cam albit. Sau pe Obama , pe motiv ca are pielea cam ciocolatie si ca s-ar putea sa se cam inverzeasca daca ar consuma o felie de paine umflata de aditivi made in Romania, menita sa sature foamea celor multi si indobitociti. Indobitociti de vorbe mari la fel cum, odinioara, erau indobitociti de cenaclul flacara. darie, nu dispera, trebuie sa mananci si tu o paine, la fel ca tatal tau, si trebuie sa-ti iei si tu portia de glorie, e drept ca o glorie cam marginita si slugarnica, o glorie care nu va ajunge la anvergura celei dobandite de cenaclul flacara, o glorie care nu se va bucura de succesele (ar trebui cumva sa spun succesurile?) maestrului paunescu. Dar nu dispera, darie, lupta asa cum au facut-o si ceilalti ahtiati care te-au precedat si incearca sa te dai bine pe langa cine trebuie. Ce sa-i faci, asta e soarta artistului de geniu, sa slugareasca si sa dea cu limba. Iti recomand un roman, desi stiu ca tu esti prea citit si prea cultivat si prea indopat cu gogosile de rigoare. Poate, totusi, iti faci timp si apuci vreodata sa citesti romanul "Gabriel Luna" de Vicente Blasco Ibanez. Nu acum, esti prea necopt si nu ai cum sa intelegi ce inseamna un anarhist adevarat, esti prea ocupat sa-ti construiesti imaginea si sa dai bine in fata multimii tampe. Retine doar ca te dispretuiesc, la fel cum ii dispretuiesc pe lingaii de calibrul tau. Daca esti poet adevarat, fii tu insuti. Fara slugarnicii si comportamente de curtezan. Eu va detest pe voi astia care nu numai ca nu aveti coloana vertebrala, nu numai ca nu aveti o individualitate poetica, dar mai si muscati pe la spate in numele si pentru folosul unei ticaloase maini care va hraneste cu resturi. Va detest pe voi astia care sunteti niste giruete ce isi modifica felul de a gandi in functie de cum li se dicteaza de sus. Va dispretuiesc pe voi, "acefalii glosati" (cum ar spune Michaux). Acefalule, vei fi vreodata un poet ca Francois Villon, sau vei ramane un poet de curte care ciuguleste resturi?

Darie Ducan spunea...

Popescu,
las la o parte jegul in care traiesti si iti cer o dovada care ma face curtezan, vorbeste cu dovezi nu cu gargara sub mantaua anonimatului. Curtezanul cui? Prin ce sunt curtezanul cui? Mi/ai citit macar cartile inainte sa vorbesti sau doar ce gasesti pe blog judeci? Astea de pe blog sunt firimituri, nu paini...in fine, astept exemple de curtezanism....

Anonim spunea...

Nu cred că trebuie să vă inervaţi tinere domn Darie. Liv şi Popescu încearcă şi ei prinderea unui posibil tren al istoriei. Au intuit bine că dvs. sunteţi un scriitor de mare perspectivă şi de aceea vă...muşcă. Sunt conştienţi că nu pot accede în literatură prin scrisul propriu şi de aceea se mulţumesc şi cu ingrata postură de ...Petrache Poenaru. Nu cel cu stiloul ci cel cu piatra.

popescu spunea...

"Nu cred ca trebuie sa va inervati..." Exprimare de manelist cu mai putine clase decat are trenul. Urmeaza apelativul "tinere domn" care vrea sa demonstreze ca analfabetul respectiv, desi lasa de dorit la exprimarea in limba romana, face pe manieratul. Sa recunosc, in acest stil de a scrie, de o politete batranicioasa dublata de o ignoranta crasa, stilul batranului domn razvan ducan?