marți, 4 noiembrie 2008

* * *

Dumnezeu e, într-o mai mică sau mai mare măsură, radiografia noastră dată celui de lângă noi care, exact când avem nevoie de el, apare. Nu Dumnezeu apare când avem nevoie de el, ci un om, Dumnezeu e doar incidenţa, ruga e un pretext, carisma singurătăţii e o chemare.

Ca şi cum timpul şi spaţiul s-ar freca asemeni celor două pietre care au născut focul, aşa se naşte acel om, nu pentru tine, predestinant, ci care, brusc parcă devine timbrul tău sub care, tot brusc tu valorezi ca scrisoare trimisă de părinţii tăi nu ştiu unde.

Dumnezeu are inteligenţa de a încerca din răsputeri să nu ne facă datori lui, să se scoată din binele făcut, să pară o incidentală, să parcă că hic et nunc suntem doar noi, dar el ne ţine de fapt în braţe pe toţi. I-au şi slăbit oasele de atâta cârcă. Încep să cred că Dumnezeu e doar cârcă şi etcetera, că e un Sisif pulverizabil prin incidenţă.

Totuşi, când un om căutat, aşteptat şi găsit pulverizează în tine Dumnezeu, parcă ai fi de acord să-i iei de braţ tu, ca poet şi pe Dante şi pe Vergiliu, să mergeţi la o băută în Infern, ştiind că porţi duh blând în tine, prea blând să rămâi acolo şi chiar prea blând ca vreunul dintre cei doi să te lase să plăteşti consumaţia.

Gata, nu-ţi mai trebuie decât să trăieşti. Sarea ţi se tot varsă pe masă, dar ce contează atunci când şi acolo există o incidenţă? Nu contează! Pentră că şi aşteptarea s-a vărsat în concret. Pe cine ai aşteptat tocmai a ajuns. Cine-a plecat de-abia dacă se va naşte...


Darie Ducan

6 comentarii:

Liv spunea...

Darie, de data asta ai scăpat una grea de tot! De mare adîncime. Îmi dai voie s-o-nvăţ pe de rost şi s-o spun prin cîrciumi ca fiind un citat din Dostoievski?

Liv spunea...

Popescule,
ştiu că urmăreşti fascinat evoluţia genialului Darie, şi asta cere timp şi pasiune, dar te rog să nu uiţi de ăla micu' al poetului porc, pentru că a produs o poezie de o limpezime înspăimântătoare.

popescu spunea...

"Dumnezeu e carca si etcetera"? Cum naiba vine asta? Tu chiar nu gandesti cand scrii? Cat despre bauta cu Dante si Vergilius, esti modest, nu gluma.

Liv, daca te referi la blogul lui andrei paunescu, trec rar pe acolo, al lui darie mi se pare mai interesant. Parca blogul lui andrei paunescu e mai insipid, al lui darie, in schimb, are foarte multe chestii savuroase, de exemlu aia pe care am citat-o in deschiderea acestui comentariu. Dar o sa ma uit si pe blogul lui paunescu jr. sa vad ce a produs.

Anonim spunea...

Darie... iti multumesc.

Anonim spunea...

"...pe blogul lui Păunescu jr. să văd ce a produs"!Curat-murdar limbaj de...centură!

popescu spunea...

Anonimule, vorbeam despre productie literara, dar daca pe tine te duce mintea la altceva e problema ta. Nu e vina mea daca verbul "a produce" are, in acceptia ta, doar semnificatie centuristica. Ce care cunosc cat de cat limba romana stiu ca verbul "a produce" mai are si alte sensuri care n-au legatura cu activitatea de pe centura. Dar, ce sa-i faci, unor anonimi le sta mintea doar la centura.