joi, 23 octombrie 2008

Despre intelectualul elitist, câteva rânduri

Intelectualul elitist, de azi, are o psihologie a învinsului din start, el se preferă intelectual mărunt şi şoarece de bibliotecă cu limite, din timorare şi frica de neconvenţional, de fapt, de o gravă neîncredere în sine, preferă cu alte cuvinte să fie ineficient, pe el nu îl interesează ce face în limba română, el vrea doar să aibă părticica lui de nemurire, un mic zgârci să se găsească şi pentru el. Nu vrea să facă bine pentru ceilalţi, ci pentru sine. Nu vrea să aducă poezia, de pildă, cu orice mijloace, chiar machiavelic fiind, în rândul mulţimilor, ci se retrage în săliţe mici, prin camere întunecate unde încă vreo câţiva îl aplaudă. Atât. E o laşitate a spiritelor mici. Există un spirt puhav a care acesti oameni miros. Îşi dau foc singuri. Dacă în vremea sa Coşbuc putea cu poezia sa să fie un reper, să ajute limba română, cei de azi, zeci de poeţi, cu excepţiile destule şi esenţiale, o strică, o corcesc, fac din ea, ca să mă exprim socratic, nici cal, nici măgar, ci catâr.

Până nu cu multe zeci de ani în urmă, în Ardeal, era o urare care se făcea poeţilor:- S-ajungi mare cât Coşbuc! Dar ăstora de azi trebuie să le urezi "Fir întins!" când vor să devină poeţi, pentru că ei, în grosolănia lor netalentată se screm de versuri ca să pescuiască şi ei un statut, să dea bine, o fac pentru ei, nu pentru existenţa firească a limbii, a literaturii, a artei veritabile, în fond. Aceştia sunt elitiştii palizi, cafengiii, bursucii de netolerat care fac sceptic totul şi au ambiţii numai pentru ei. Ei sunt poeţi pentru ei şi în poemele lor pledează pentru o tehnică atât de profundă, că şi pe o femeie frumoasă ei ar sintetiza-o la schelet, o poezie doar pentru intelighenţie, nu ceva măcar de mijloc sau oarecum valoros. Nici măcar stilistica nu le mai scuză puţinătatea. De ce sunt aşa pornit împotriva lor? Pentru că se pretind ce nu sunt, sau ce sunt pretind a fi ceva. Pentru că ei sunt artişti, dar nu pun osul la nimic. Mă-ntreb, atunci, de unde, de unde oare au fracturi?

Darie Ducan

5 comentarii:

Anonim spunea...

Darie esti cel mai mare bou al poeziei noastre esti un imputit mizerabil si un mancator de kkt pesedist.Esti un jeg ordinar si o canalie. Nu ai pic de talent si nu existi cutra.Lasa-ne

andreea m. spunea...

Anonime, ia uita-te in oglinda. Tu existi? Ce ai scris tu pe pamantul acesta? Tu nu esti in stare nici macar sa citesti un poem de al lui Darie, nu sa il scrii. Tu sa ne lasi. Darie e un mare poet. Norocul si nenorocul lui e ca multi deja stiu asta, unii au si afirmat-o, altii s-au temut de conventii sa o faca, pt ca poetul e prea tanar.De aici vine si ura voasta, a incompetentilor.

Anonim spunea...

Un anonim de la alt anonim.Spune-mi
ce limbaj foloseşti ca să-ţi spun cine eşti. Un frustrat invidios pe talentul lui Darie.Atât şi nimic mai mult. Nu eşti capabil să recunoşti valoarea. Pentru asta trebuie tu însuţi să ai valoare. Ai? Nu prea!

puppa spunea...

Esti un jegos. Mi-a spus cineva de la casa presei. Faceai galagie cuiva. Cui?

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.