vineri, 12 septembrie 2008

Ce ar trebui să facă tinerii scriitori români?

Tinerii noştri scriitori ar trebui, unii, desigur, dacă se vor generaţii, găşti, trupe, cârduri, turme, să fie originali. Originalitatea individuală a mai multora face o generaţie să existe, nu un muşuroi de epigoni sau de plaţi. Adevărul e că toţi se vor originali, dar toţi se vor şi la modă. Moda asta, oare cum să facă ea să încapă atâtea originalităţi? Stă şi se frământă şi tot nu află.

Unii se vor cu aere, dar prea puţin oxigen e. Degeaba vrei să ai aere când nici măcar nu scrii texte, când nici nu ai ce să ajungă la cititor. Există la noi în literatură câţiva scriitori plantă, care se aciuează pe lângă alţii ca să fie, dar care nu scriu, care nu au talent. Desigur, nu contează, paraziţi au fost dintotdeaua, dar important este că sunt şi poeţi valoroşi, scriitori talentaţi, barzii de mâine.

Tinerii noştri scriitori ar trebui să zăbovească mai mult asupra scrisului, să înţeleagă că e mult mai important pentru un scriitor să scrie decât doar să ia parte la bairamuri literare, la serate şi la proiecte, că astăzi, o modă cam nesărată ne spune că literatura nu mai constă în cărţi, ci în proiecte care se învârt în jurul literaturii. Bine că nu devine încet încet un concurs în care învingător va fi poetul care reuşeşte să scrie cel mai puţin, spre nimic!

Să înţeleagă, cel mai important, că poet nu te face anturajul, ci scrisul, nu bătrânii cu care bei sub muzeu sau la Green, nu cenaclul, nu prietenii poeţi cu care bârfeşti cu ce paraşută ai mai reuşit să te culci cu o noapte în urmă şi care, când a auzit că eşti poet, s-a cărat că n-ai nici bani de chirie. Cam asta e de înţeles şi de aprofundat. Că pentru a fi poet ai nevoie de o operă, nu de poezii, că nu ajunge să scoţi o broşurică de 25 de poezii odată la 5 ani, desigur nici 50 000 de poeme nu te fac poet, dacă sunt slabe. Trebiuie să înţelegem să avem mai multe pagini scrise decât aură, aura creşte de drojdia numită muncă, numită talent. Tare mult mi-aş dori să nu fie o reţetă, şi nu e, de a ajunge mare poet, dar multora dintre poeţii tineri le lipseşte conştiinţa civică, nemaivorbind de cea politică!

Să nu ne schimbăm numai ca să dăm bine, dar nici nu cred că pentru a putea fi poet adevărat ajunge să publici în ziare din când în când, să faci câte o lansare şi să mai ai câte o ieşire la radio, tv sau la lansarile de carte ale altora unde să te droghezi cu vin şi sărăţele. Nu, nu ajunge. Pentru a fi poet trebuie să vibrezi. Muzical vorbind, ne lipseşte vibrato-ul! Să ne vibreze cineva cu forţa! Să vă vibreze! Să îi vibreze!


Darie Ducan

4 comentarii:

ER!N spunea...

Pe un ton deloc maliţios, ţi-aş putea zice să-ţi urmezi propriile sfaturi.

Darie Ducan spunea...

Er!n,

Normal ca le urmez. Altfel nu mi-as permite sa le dau altora!

Liv spunea...

Între "a trebui" şi "original" nu poate fi nici o legătură. Cum poţi să spui că tineri ar trebui să fie originali? Ori eşti, ori nu. Nu-ţi poţi impune asta.
În plus, în cazul tău, nu poate fi vorba de ieşit din turmă, pentru că eşti asemeni maselor. Te supără critica, te irită, iar cel care face asta e acuzat de invidie. În schimb, orice analfabetă care te laudă, e tolerată. Chiar dacă n-a citit mai mult de zece cărţi, şi alea impuse de profesor, la şcoală.
Ce vezi tu original aici?

Anonim spunea...

tinerii, voiam să spun
am înghiţit un "i" din grabă