marți, 24 iunie 2008

Răhătarii ating statuile

Mă tem. Fără a fi patetic şi prăpăstios recunosc că mă tem. Mă tem de soarta acestei ţări la modul cel mai grav. Au ajuns analfabeţii din Ministerul Educaţiei să schimbe programa de bacalaureat în modul cel mai grav şi totodată cel mai penibil. Cei care absolvesc liceul anul acesta, la proba de limba şi literatura română învaţă mai puţin Eminescu, Creangă, Caragiale, în general tot ce e naţional, tot ce e identitar şi profund pentru a se face loc unor imbecilităţi ale vremii noastre, vezi doamne pentru uşurarea deprinderii comunicării(poate doar pentru uşurare...). Epoca aşa doreşte. Dar nu Europa, ci unii care profită de neştiinţa majorităţii asupra a ceea ce vrea Europa de la noi. Se învaţă textele unui anumit Vladimir Pişmăneanu, rapoartele dorsale ale sale, un anumit Ionatan(ca merele) Schele( se folosesc în construcţii) are şi el texte de mare clasă literară, de o profunjâme ocţidentală şi de o prostie care te fac să vezi stele verzi, sau galbene. Dincolo de orice glumă, problema e foarte gravă, crunt de gravă, nici măcar sovieticii nu au făcut aşa ceva, oricât ar fi pus tâmpitele lor imnuri roşii, oricât A. Toma, Beniuc, Deşliu şi Frunză ar fi pus în manuale şi programă, nu i-au împuţinat pe Eminescu, Creangă şi Caragiale, deşi i-au promovat selectiv. Azi trăim vremuri în care copiii noştri trebuie să înveţe aceste inepţii agramate şi scrise de nişte mercenari politici, care nu au nimic în comun nu cu literatura română, dar nici măcar cu limba română. Nu e vina lor că sunt pitici, e vina celor care trag de ei să-i facă mai mari punându-i în manuale şi mai ales a celor care aprobă acele manuale unde literatura a devenit ceva interactiv, a devenit ceva jenant, nu doar neprofesionist, ci şi o adevărată unealtă de denaţionalizare. Nu mai avem nevoie de ce suntem noi, tăcem în faţa cuvântului patriotism, dar nici chiar aşa! Să ajungem să ne batem joc de stâlpii literaturii noastre în casa lor memorială? Cine sunt aceşti corifei ai fecalei conduşi din umbră de interese străine de noi? Pentru această situaţie de ponegrire a spiritului naţional, acest mioritic ministru alb ca brânza, dar cosmopolit la înfăţişare, al Educaţiei, ar trebui să-şi prezinte demisia şi, ca o compensaţie, în viitoarele manuale ar trebui publicată şi demisia sa. Ce text de comunicare mai bun pentru digestia acestei ţări vrem pentru a ne face copiii demni de limba pe care o vorbesc decât demisia sa de onoare? Vă cer, domnule ministru, de la genunchiul neantului moral, unde aţi ajuns, să vă daţi demisia ca un neosovietic ce sunteţi, numărând stele verzi, stele galbene!
Darie Ducan

9 comentarii:

Anonim spunea...

esti de o prostie absolut neverosimila, ma crucesc cum de nu-ti spune nimeni sa te opresti, sa taci, sa nu te mai bagi dracului in seama, nu-ntelegi nimic, judeci ca un prm-ist de doi lei...bine ca esti tu altceva decat un rahatar, you'll save us all, vai de steaua ta!

mihai viteazu spunea...

scumpule poetas, te revolti degeaba ca un bosorog.du-te si plange-te la otv daca nu pricepi ca e in regula ca la oral sa stii sa comenezi orice fel de text fara sa vorbesti in rime si fara sa fii pupincurist. si nu mai sari de cur in sus, ca nu-i ponegreste nimeni pe corifeii literaturii romane, scrisu' tot din ei se da, istetule. las-o mai moale cu metaforele si cu glumitele gen alcibiade, ca esti praf. hai, oftica-te si zi-mi ca mor de invidie.

Darie Ducan spunea...

Anonim,

...

mihai viteazu,

"Scumpule"? Ai sonorităţi care ţie îţi sunt culinare. Poftă bună!

Anonim spunea...

Darie,
iubitule,

nu te lua dupa nimeni, si stiu ca nici nu o faci, iti asculti numai glasul sangelui si trairile tale sunt ale unui om sincer, adevarat, ale unui barbat pe care as da orice sa-l cunosc, sa-l vad macar o data...care sa ma cuprinda cu pasiune in vreun colt intunecat al Uniunii Scriitorilor...sa facem poezie iubindu-ne.Esti un poet adevarat pentru ca tu ceea ce absorbi cu ratiunea, digeri cu cordul.

te sarut.

Anonim spunea...

Subscriu întrutotul, Darie, rândurilor scrise. Articolul e excelent şi merită să apară într-un ziar naţional. În ceea ce priveşte trepăduşii aminteşte-ţi versurile lui Nichita care spunea "undeva, cândva":"Câinele m-a muşcat şi eu am privit prin el ca printr-o fereastră!".

Anonim spunea...

Foarte bun articolul. Foarte bun şi...adevărat. Despre Mihai Viteazu să nu-ţi faci griji. El e mort de mult numai nu ştie, săracu.

Anonim spunea...

Darie, indivizii care te critică sunt din categoria celor care dau vina pe Imnul Naţional ( şi vor să-l schimbe) fiindcă nu a căştigat România la fotbal!Poate vor o manea!

Darie Ducan spunea...

Anonimule,

Nu ai dreptate. Nu mă deranjează critica. Am nevoie de critică aşa cum are oricare pentru a fi mai bun, în fond critica, dialectica, nuanţa, argumentul fac lumea de azi. Să mă critice, dar întemeiat. Şi să aducă ei ceva mai bun dacă pot. Dacă îmi displăceau critica şi polemica nu făceam acest blog.

Anonim spunea...

hi..si critica ..duce la ceva bun :)(veronica)..