sâmbătă, 5 aprilie 2008

Translatori din română-n română


După summitul Nato care ne-a bulversat capitala, dar datorită căruia România a fost două zile centrul planetei, s-au aflat anumite dedesubturi care au făcut evenimentul mai puţin idilic. Furturi de telefoane, umeraşe lipsă din hoteluri, mărunţişuri care nu schimbă, desigur, cu nimic importanţa istorică. Printre aceste amănunte,un ghimpe politic plin de venin a venit din partea Republicii Moldova. Această ţară şi-a permis să condiţioneze participarea la eveniment cu traducerea în moldoveneşte a discursurilor. Desigur că beţivul de la Chişinău, văzându-se tampon în chiloţii lui Putin a pus aceste condiţii mizând că ne forţează mâna să traducem ceva din româneşte în româneşte pentru că suntem prea ocupaţi să sesizăm detaliul semnificativ şi să-i dăm o mai mare amploare. Dar ne-au făcut-o la noi acasă. Şi la ei acasă, de fapt! Desigur că era foarte important ca preşedintele tiran al Basarabiei subjugate să vină la acest summit. Ce s-ar fi făcut Putin dacă ar fi avut scurgeri digestive sau, vai de mine, din celelalte? A trebuit să vină şi celălalt Vladimir, purtătorul de geantă, posesor de multă ceafă şi parcele-ntregi din grăsimea obrazului său...independent. Desigur, Moldova nu e ea în situaţia de a pune condiţii într-un summit Nato, dar i s-a făcut plăcerea de a i se traduce totul din româneşte în româneşte pentru a nu complica situaţia. Aveam treburi mai importante decât să ne certăm cu toţi preşedinţii adunaţi de pe drumurile lor bolşevice, obtuz bolşevice. Ne-am trezi prea târziu, dar am putea să nu acceptăm ca Republica Moldova să se cheme aşa, nici măcar Basarabia pentru că aceste nume sunt legate de istoria românilor, cum a făcut şi Grecia cu Macedonia, deşi aici nu e vorba de o coincidenţă nominală, ci de un adevăr istoric până unde istoriile au avut ele însele alte drumuri. Noi avem mai puţin venin, dar ei o ţin ca gaia maţul. S-a mizat pe faptul că nu avem timp să avem venin. Chişinăul ar trebui măcar să nu mai mimeze demnitatea când şi aşa nu ştie cu ce se mănâncă această trufanda populară. În pâinea politicii el e coajă, şi aceea tare şi mucegăită, cu flori. Roşii.
Darie Ducan

7 comentarii:

larisa spunea...

Darie,

Asa e. Situatia Moldovei e o problema delicata a agendei europene nu pentru ca ar vrea cineva sa i raneasca pe ei,ci pe noi. Noi, totusi, contam in Europa. Ei chiar nu, politic, evident.Plus ca moldovenii nu se considera romani, ei isi zic moldoveni sau chiar rusi.

gogu radulescu spunea...

TRAIASCA ROMANIA MARE!

Darie Ducan spunea...

Larisa,

Nu judeca oamenii totdeauna după ce spune conducătorul lor. El e antiromân doar. Desigur că există şi rusofili destui,nu se putea să nu existe,există şi ignoranţi,dar ei,moldovenii, sunt fundamental români. Asta o ştie oricine. Unii se consideră moldoveni ca să nu zică că sunt ruşi. Chestiunea e sensibilă şi ar fi multe de discutat.Gogu Rădulescu,

Trăiască! sau.....măcar să nu moară!

krika spunea...

Ba omule,
Astia-s rusi. Las-o in sange! Esti penibil cand zici de basarabeni pe ei ii doare fix in pula!

anca spunea...

Krika,

Nu ai pic de dreptate.Tare as vrea sa vad cata istorie stii!

Anonim spunea...

hi...este o problema delicata si e greu sa judeci..cum este mai bine pentru ei sau pentru noi si privind din alt unghi..trebuie sa stim ce vrem ..noi si ei:))(veronica)

Darie Ducan spunea...

Krika,

Te las în sânge. Câtă vreme mai vrei să discutăm, o facem fără cuvinte obscene,da?


Anca,

El ştie probabil o istorie...in sânge!Veronica,


Fiul se poate răzvrăti.Părintele niciodată!

cu bine!