vineri, 7 martie 2008

Sodomizarea limbii române


Toţi gogomanii, toţi belferii, toţi imbecilii daţi cu gel şi pe părul necrescut sodomizează limba română până ne sângerează dicţionarele în biblioteci, asta dacă le mai avem! Toţi sunt(em) cool, chill, lol, brb, scroll, roll, trendy, mega, super, funky, glossy ultra, K.O. Plus limbajul standard folosit de oamenii messengerului, noul nostru limbaj de lemn( putred) ne încarcerează în puţinătate. Începând din mass-media, care spun zilnic astfel de porumbei râioşi şi terminând cu băieţaşii şi golăneii de duzină sau cu damele mai mult sau mai puţin de companie, uşurele, frivole, sprayate dar, totuşi, cu farmecul lor, lumea începe să abrevieze până şi urletele de bucurie, de încântare. Cred că unii/ unele ar urla prescurtat şi în toiul unui orgasm. Mass-media ar trebui luate mai tare de urechi decât se face, chiar şi cu riscul de a le rupe urechile şi de a nu mai auzi apoi. Trăim o abreviere a limbii pe care o vorbim, pe măsura puţinătăţii noastre, trăim un sindrom al surogatelor ei, importăm şi când avem înăuntru deja forme, sinonime parţiale, măcar.. Dar suntem într-o coolme a succesului, suntem la modă, suntem beton, suntem de gaşcă! Vai, câtă silă pot avea faţă de aceste jegoase argumente de cultură şi modă, de aceste vome ligvistice care arată că ne-am îmbătat cândva de imbecilitate! Suntem la modă, suntem hard, unii, patrupezi cu creastă tind să creadă că şi Kafka e un fel de cool, că e un fel de trendy. Le spun eu, mânca-le-aş!( în timp ce mă şterg la nas cu mâneca!) faptul că nu e aşa… Abreviem tot, vorbim o limbă de scândură care miroase ca după despăduchere. Nu e prima dată în limba română când vorbitorii fac astfel de trădări. Franţuzismele de altădată erau totuşi cu mai mult bun-simţ, erau cel puţin chic(şic) nu cool. Ne întoarcem la abrevieri, în curând ne vom întoarce la interjecţii şi vom sfârşi cu mugete sau vom behăi ca nişte oi, semn că Becali, nu Eminescu e în noi! (Pe banii lui, evident!)

Doamne, iartă-ne şi fă-ne mai puţin imbecili!


Darie Ducan,
căruia nu i se rupe(iertare!)

8 comentarii:

Darie Ducan spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Foarte frumos text. Grav in toata ironia lui!

Anonim spunea...

Excepţional articol. Sunteţi tot mai bun. Felicitări sincere!

Darie Ducan spunea...

O remarcă:
ce frumos şi miraculos este să lauzi din anonimat când poţi să împroşti cu noroi. Cu toate că nu răspund anonimelor, de data aceasta răspund:mulţumesc!

andreea m. spunea...

Darie dragule,

de ce nu îţi plac perversiunile lingvistice? Biciuiesc nebunii ăştia limba română. Ştiu că tu mă corectai când ziceam ceva greşit.Mă bucur că eşti consecvent.Mass+media greşeşte că impune în limbă multe prostii.

Te pup,
o fata cool

Darie Ducan spunea...

Andreea,

vezi că ai făcut o greşeală: AI SPUS MASS-MEDIA greşeşte, dar corect e mass-media greşesc fiindcă e un plural, mass-media desemnând mijloace...

cu bine

Cristinutza spunea...

Imi plac mult textele tale. Vei deveni un mare publicist. Sunt sigura,nu stiu de ce! Oare de ce?

hehe!

Darie Ducan spunea...

Cristinutza,
mersi de cuvintele frumoase. Stim noi ce stim!