duminică, 30 martie 2008

Dr. Ciomu avant la lettre

Limba română, mentalităţile, viciile au evoluat simţitor în ultimele secole, mai puţin animalul din om. Omul violează, de exemplu, de când e lumea după cum tot de când e lumea face şi alte blestemăţii. Şi să te ţii! Iată mentalitatea, evoluând, ce hilar face un text de lege din vremuri fanariote când ciubucul şi caimacul erau doar la suprafaţă, încă nu ni se retrăseseră în sânge!


Textul de lege ce sanctiona violul, in perioada domnitorului Nicolae Mavrocordat: "Cel ce va fi prins cu stromeleagul învârtoşat primprejurul părtilor fătătoare ale muierii i se va tăia scârbavnicul mădular, întru veşnica lui nefolosinţă"


Iată lipsa de originalitate a tăierii ...răului de la rădăcină! Nu e de azi, e o practică mai veche decât credeam, congeneră cu instinctul. Textul de lege nu avea pudoare vom zice, dar ce acum ne face să roşim din el, atunci nu era considerat impudic. Ce să mai spun că, precum orice lege , aceasta e ambiguă. Lasă loc de interpretări. La latitudinea cui e dacă acel mădular prins e scârbavnic sau nu? Care sunt criteriile scârbăvniciei? Nu unele subiective?... Iar "întru veşnica lui nefolosinţă" sună mai degrabă a "întru veşnica lui pomenire", pomenire făcută, desigur, de către partea vătămată, care, şi ea spurcă pe cel care a dat legea cu tot bizantinismul spectrului de injurii. I se va tăia, deci! La câtă lume a fost prinsă de la fanarioţi încoace cu stromeleagul învârtoşat, încep să înţeleg provenienţa unor lanuri bizare din proza de mai târziu a preacuviosului nostru diacon, Ion Creangă...


Nu ştiu dacă legea a fost abrogată, nu cred, dar având în vedere că în Anglia, de pildă există legi de secole, neabrogate, valabile şi azi, când e vorba de cuţit mă tem de respectarea legii, nu pentru mine, ci pentru bieţii oameni care nu au încotro şi riscă..."tot Fanarul,toţi (ch)iloţii"Darie Ducan

9 comentarii:

adelaraut spunea...

:) ce ai tu de spus nu cred ca este daramator, dimpotriva, te face sa zambesti, si nu un zambet jalnic de ironic, ci un zambet simplu.

Smegma spunea...

Mama frate zici ca e gluma de clasa a 5-a. Atunci se preda la istorie o paralela dintre Atena si Sparta si Ilotii erau sclavi nu? tu asta ai vrut sa zici pt ca ai prea mult haz. mama sa-mi bag piciorusu zici ca esti baiat d-ala de 12 ani cu bube pe fata care si-o unge excesiv => par pe palme. mama Ilotii - Chilotii, cata creativitate. Sa mor de nu-ti meriti carliontii manca-l-ar mama pe el de cur de oaie repetenta. ntz ntz ntz. ce baiat mare. glumite de clasa a 5a. grow up, cupcake

Darie Ducan spunea...

Adelarut,

Nu trebiuie să fie dărâmător. Nu sunt buldozer.

Darie Ducan spunea...

Smegma,

Fie nu ai înţeles nimic din textul meu fie nu ştii că "tot Fanarul, toţi iloţii..." e un celebru vers din Eminescu. Mai pune mâna pe carte,old man!

andreea m. spunea...

Darie,

Ba e foarte frumos textul, chiar foarte frumos , numai că ironia fină nu e pentru toată lumea!

Darie Ducan spunea...

Andreea,

Avem nevoie şi de frivolităţi...istorice.deşi din principiu le urâm,exact aşa cum avem nevoie de zi pentru a şti să preţuim noaptea!

Smegma spunea...

Darie draga, nu ma intereseaza al cui e versul dar tu ai facut o MARE GLUMA alaturand cuvintele Ilotii si Chilotii. Si pt aceasta meriti sa fii trecut in posteritate.

smaranda spunea...

Darie,

E bestial textul. L-am copiat şi eu. Mă bucur că scrii aşa. Te citesc cu reală plăcere.

Anonim spunea...

Excepţional , Darie!