vineri, 1 februarie 2008

Legiunea străină sau pariul pierdut cu destinul


Ieri, 31 ianuarie 2008, la sediul ICR din Aleea Alexandru a avut loc avanpremiera filmului Legiunea Străină, de Mircea Daneliuc. Lume distinsă, sală arhiplină, high-life bucureştean. Cunoscut de toată lumea ca un mare regizor, Mircea Daneliuc îşi dă şi prin acest film al nu ştiu câtelea doctorat în “prezent”.Baroni locali, speranţa oamenilor mici în mai bine, profitorii speranţei lor, dar mai presus de toate hoţia . De la faptul că, atunci când se ia lumina-n sat personajele spun: “iar se fură!” şi până la faptul că personajul-oaia rătăcită prin Europa pentru mai bine se întoarce acasă într-un sicriu şi golit de organe. De la furtul omului la furtul din om. Între ele se simt nişte mori de vânt quijotiene şi politico-sociale ale soartei poporului care mereu îşi face o farsă sieşi şi destinului. Oare cât AND de Păcală avem fiecare în noi şi cât de tare e potenţat el la contactul cu drama? Gripa aviară care face să se adune găinile unui sat, iar concomitant să se importe pui congelaţi din Olanda ne dă ora exactă a europenismului. Filmul e o reuşită,ne spune multe despre ce e în stare să facă un om pentru mai binele său.E şi un subtil fond mioritic în acest film, drama se amestecă cu comedia, aşa ca spiralele AND-ului de care vorbeam, Mircea Daneliuc ştie, deci, jongla veridic cu substanţa poporului roman şi ştie strălucit să ne readucă acasă, ştie ca prin toată drama de a fi roman, să ne facă să fim optimişti, chiar mândri că măcar avem haz, asta în cazul în care vedem în a fi roman un defect. Filmul e un fel de Senatorul melcilor, mai dur, mai tragi-comic şi mai desăvârşit, că doar şi hoţia şi tragi-comedia au evoluat din anii 90, s-au înrăit. Filmul e un cadavru înfăşurat într-un curcubeu, când zici că-i mort, atunci apare speranţa sau măcar lumina cea de pe urmă. Felicitările mele, Mircea Daneliuc!

Darie Ducan

3 comentarii:

Andrei Vornicu spunea...

Nu am vazut filmul, da ma bucur sa vad ca cinematografia romaneasca e intr-o continua ascendenta. Mai am deci, o sansa ;) Sunt curios daca productia de fata bate "capodopera" lui Mungiu.

Darie Ducan spunea...

Da, Andrei,cinematografia românească s-a trezit, s-a dat jos din pat şi acum îşi dă cu apă pe ochi. Dar ziua ei de abia începe... Nu am văzut filmul lui Mungiu încă. Îl tot caut.

Anonim spunea...

felicitari pentru articol, am vazut filmul si iti impartasesc parerile. daneliuc e un mare regizor care stie sa lucreze cu actorii, care stie cu adevartt sa arate tarele societatii romanesti. din pacate are foarte multi dusmani. filmul are un umor genial, iar fazele cu baietii care se pregatesc pentru legiune sunt savuroase
... Felicitari Mircea Daneliuc!