marți, 19 februarie 2008

Goodbye, Fidel Castro!


Sunt trist. De ce să nu o recunosc,sunt trist. Sunt trist datorită faptului că astăzi, Fidel Castro a renunţat la preşedinţia Cubei. Probabil, răpus de boală, după un an de dispariţie de la contactul direct cu poporul său, astăzi, slăbit, a fost nevoit să renunţe, lăsându-i fratelui său, Raul, cârma ţării. Liderul socialist cel mai carismatic din istorie, un comunist convins şi un adevărat erou pentru care ar merita să şi iubim comunismul, s-a retras într-un depou al eroilor, al legendelor. Rolul său istoric e indiscutabil şi e una dintre cele mai spumoase pagini din istoria secolului XX. Se retrag marii lideri istorici şi în locul lor vin nişte nimeni. Măcar înainte făceau jocurile nişte oameni care s-au opus regimurilor, au făcut revoluţii, au riscat,azi e moda goilor de curaj şi a goilor-goi. Fidel Castro, acest apostol al comunismului, al celui mai profund regim comunist existent încă se retrage şi nu ştiu(nu cred) că se va ridica vreun urmaş la înălţimea istorică a acestui erou. El lider maximo! Nu mai cred nimic. Sunt trist pentru plecarea celui mai statornic lider al comunismului. Va mai fi comunism în Cuba după Fidel?Iată o întrebare gravă! Nu cred că va mai fi! Lipseşte determinarea, lipseşte riscul şi nebunia de a merge pţnă la capăt, lipseşte destinul. Cred că Raul Castro va alege ce va fi mai comod, se va lăsa violat de America, aşa cum această ţară face de ceva vreme pe glob, violează ţări pentru a le democratiza, cică. Pe naiba, pentru a le controla şi pentru a şi le vasaliza,pentru a dispune de bogăţiile lor. E adevărată vorba conform căreia cei mai avuţi sunt şi cei mai hapsâni. Dar vine ea şi bulimia politică, nicio grijă!Sunt trist, mă duc să fumez o havană, poate se va-ntrista şi fumul ei cu mine! Ce crud sună goodbye, Fidel Castro! într-o limbă căreia el i-a ţinut piept o viaţă întreagă. Adio, Fidel, tu, castristul nostru cel mai Fidel!
Darie DUCAN

20 de comentarii:

leprosy spunea...

Ha, ha, iata o veste buna, dupa cat il stiu de fidel, daca a abdicat inseamna ca este pe moarte... JOS COMUNISMUL!

Darie Ducan spunea...

Leprosy,
Da, probabil e pe moarte. Manifestare dumitale:jos comunismul! nu o sustin pentru că nu imi ajunge. Vreau argumente, de ce jos comunismul? Nu imi ajunge onomatopeea, interjectia!

leprosy spunea...

Tarele comunismului sunt cunoscute, ca si crimele in numele oranduirii socialiste, daca la toate astea mai adaug si motivatia personala, imi este de inteles strigatul de bucurie: JOS COMUNISMUL! Uite eu nu pricep cum cineva poate sa-i planga de mila unui dictator, cu atat mai mult unul de extrema stanga, crezi ca este asa de frumoasa viata in Cuba sau Coreea? Eu am nevoie de libertate, libertate pe care nici macar un regim democratic nu mi-o poate satisface, cu atat mai putin unul comunist.

Darie Ducan spunea...

Leprosy,

Da, de acord,în Cuba se trăieşte rău, dar plâng faptul că a plecat un om care a avut curajul şi nebunia să facă ceva semnificativ in istorie, o revolutie pentru idealul sau comunist, bun sau rau, nu discutam asta-. Si mie îmi place libertatea, atat ca om cat si ca si creator. Dar libertatea garantata de americani iti place? Libertate oferita si cui nu vrea, libertate impusa, pace impusa cu forta, culmea.? Mie nu.
Pentru asta regret faptul ca Fidel Castro s-a retras, pentru ca se opunea unei ideologii americane aparent a libertatii(dar care vei vedea ca se va dovedi a fi ca a lui Napoleon, intai pentru a elibera...apoi America se va declara ...Împarat, daca nu e deja . Asta plâng, că maine va fi un dictator doar, presedintele Americii! Oricum azi comunismul nu mai e capabil de crime ca atunci, de aceea ar trebui sa ne folosim de el pentru a-i lua părţile bune şi a i le folosi azi.

leprosy spunea...

Nici eu nu sunt 100% de acord cu metodele invazive ale americanilor, dar nu poti folosi asta ca scuza in sustinerea comunismului. Democratia, chiar si americana, ofera totusi o libertate pe care nici-un alt sistem nu o poate garanta. Nici national-socialismul nu mai este capabil de crime si cu toate astea este prohibit, la fel ar trebui interzis si comunismul.

Darie Ducan spunea...

Leprosy,
Interzicerea comunismului mi se pare o prostie, nu pentru că aş vrea reîntoarcerea acelor vremuri, ci pentru că nu poţi face interdicţii pe categorii. Aşa făceau şi comuniştii cu burghezii, nu e corect să zici de pildă TOŢI CEI ÎN ROŞU SĂ FIE INTERZIŞI! Şi roşul are nuanţe, să gândim nuanţat, să-l judecăm pe fiecare om în parte. Judecând global, datorită efectului turmei am face abuzuri şi nimic nu e mai grav decât condamnarea unui nevinovat. Şi e foarte important să vedem sfinţenia celor care vor interzicerea comunismului. Băsescu e curat? Hai nu,zău! TRIŞMĂNEANU? Aş...nu observăm că azi lupta anticomunistă e penibilă mai ales în contextul sărăciei? Eu cred că ar trebui să ne fie jenă.

leprosy spunea...

Basescu este si el un mic comunist, Romania a ramas sub conducerea Moscovei si dupa '89. Peibila de ce? spune asta celor care au avut de suferit in urma regimului bolsevic, care au fost ucisi, sau deportati in Siberia! Crimele bolsevice le-au depasit ca numar pe cele naziste, daca national-socialismul este interzis, mi se pare normal ca si comunismul sa fie tratat (judecat) egal. Da, asa e, ideile comuniste isi fac loc cel mai usor acolo unde este saracie, numai ca politica de stanga a falimentat si mai mult economia acolo unde a fost aplicata: cel mai bun exemplu paralela dintre RFG si RDG.

Darie Ducan spunea...

Recomand nuanţările, pentru că una e înainte de 1964 şi alta după!

leprosy spunea...

Nuantarile nu isi au rostul, comunismul este unul singur, nu vad nici-o diferenta intre tancurile sovietice eliberatoare si mineriada din iunie 1990.

Darie Ducan spunea...

Când spui că nuanţările nu îşi au rostul faci aceeaşi greşeală ca şi marile regimuri totalitare. Cazi în extreme. A nu fi extremist nu înseamnă neapărat a nu avea curaj.

Nicio, nu nici-o!

gava cristian spunea...

O veste minunata:teroristul Fidel Castro moare in sfarsit.O era sangeroasa,o Cuba distrusa si infeudata a creat monstrul de la Havana.A luptat cu o rigurozitate iesita din comun impotriva propriului sau popor.Comunismul nu e o doctrina,este o banda talhareasca.In Cuba au ajuns golanii de profesie la putere pe scara larga.Se apropie victoria nobila legionara.Moare un comunist si in acel moment triumfa Mota si marin din ceruri.In numele lui Dumnezeu si al Crucii,al Sfintei Marii si al legionarilor cazuti,iarta-l Doamne pe Fidel Castro si mantuie poporul cubanez!

Darie Ducan spunea...

Dragă Cristi,
dreptaş cum te ştiu şi inteligent îţi recomand totuşi, şi ţie o nuanţare!

cu drag,
stângistul care sunt.

leprosy spunea...

@Darie: cearfisascriemtoatecuvintelelegatarfifoartecooldacainDOOMIIInicipunctuatianuarmaifiobligatorie
Orice om cu bun simt poate observa ca unele modificari aduse DOOM sunt aberante, de aceea mi-am permis sa-mi creez propriul DUUM

Nu stiu de ce nuantare mai poate fi vorba atunci cand prin grija comunismului au fost ucisi nevinovati, criminalii trebuiesc pedepsiti.

Darie Ducan spunea...

Leprosy,

De acord, criminalii trebuie pedepsiti, dar criminalii nu sunt toti membrii de partid!

leprosy spunea...

1.Dar sunt partizani la crima, daca cineva afiseaza o zvastica inseamna ca este de acord cu crimele naziste si dupa lege este pasibil de carcera, la fel ar trebui procedat si in cazul celor care afiseaza simboluri comuniste.
2. Am presupus ca ai vrut sa spui ca nu toti membrii de partid sunt criminali, daca in schimb ai vrut sa zici ca nu toti criminalii sunt membri de partid, atunci iti dau dreptate: ar trebui pedepsiti chiar si "criminalii" din partide, care se folosesc de imunitate pentru a nu raspunde in fata legii.

Darie Ducan spunea...

Leprosy,
ce am vrut sa spun am spus corect!

leprosy spunea...

Ce ai spus tu nu dezvinovateste cu nimic gulagul comunist, istoria nu poate fi stearsa cu buretele dupa bunul plac al stangii si asta te doare... Ce este cladit prin crima va pieri la fel, si mereu va fi cineva care sa-si aminteasca!

Darie Ducan spunea...

Nu mă doare nimic, sunt conştient că absolut orice regim îşi are crimele sale, inclusiv democraţia, dar când vor înţelege unii că anticomunismul nu ţine de foame, va fi puţin mai bine pentru realismul lor. Eu nu zic să revină comunismul,eu mai mult ca sigur în epoca aia aş fi fost arestat, dar oferă ceva în schimb...ce mari naivi sunt cei care cred în existenţa adevărată a democraţiei, în existenţa ei pură, mai mari decât chiar comuniştii.

gava cristian spunea...

da,dar cei care cred in valorile legionare,eterne,mesianice si hristolurgice?liberali,crestin-democrati,socialisti,centristi,ecologisti,apolitici,apartinatori ai partidelor personale,cu totii sunt comunisti.Singura doctrina prin care subzista umanitatea ea sfanta legionara.

Darie Ducan spunea...

Cristi,
Vezi că te împunger zvastica pe braţ. Să nu faci tetanos, nu de alta....